Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandál po Eurovízii a opäť je v tom Rusko: Po fiasku vo finále chce parlament zasiahnuť!

Polina možno doplatila na svoj ruský pôvod. Zobraziť galériu (5)
Polina možno doplatila na svoj ruský pôvod. (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Tohtoročná spevácka súťaž Eurovízia je za nami a ani tentokrát sa nezaobišla bez senzácie. Tá sa však netýkala hudby, ale politiky. Ani vám to k tejto k mieru sa hlásiacej súťaži akosi nesedí? Nuž, diváci sa postarali o to, že ruský parlament uvažuje o vystúpení z budúcich ročníkov súťaže a založení vlastnej euroázijskej verzie. Dôvodom radikálnej reakcie je ruská speváčka Polina Gagarinová.

Polina sa v celej situácii pritom ocitla úplne nevinne, nezavďačila sa však ani divákom, ani politikom. Svojím príjemným výkonom mala šancu na výhru, aj keď bol od začiatku favorizovaný Švéd Måns Zelmerlöw. Avšak, diváci v sále ocenili jej výkon len vlažným potleskom, čo 28-ročnú Rusku určite nepotešilo.

Polina možno doplatila na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Polina sa prebojovala až do užšieho finále, no jej pôvod bol očividnou prekážkou väčšieho úspechu. Aj keď sa súťaž prezentuje ako apolitická, ruské občianstvo znamenalo pre Polinu pád. „Prosím, majte na pamäti, že naše motto je stavanie mostov a hudba by mala ostať nad politikou. Všetci interpreti si zaslúžia rovnocenný prístup a rešpekt,“ snažila sa podľa Českej televízie márne upokojiť dav jedna z moderátoriek.

Polina možno doplatila na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Sociálne siete dali blond kráske všetko poriadne "vyžrať". Pesničku "A Million Voices", v ktorej sa veľmi často spomína mier, prerobili na "A Million Voices Ukrainians" a použili na to aj zábery z Donbasu. Kríza na Ukrajine sa tak stala ústrednou témou odporu divákov voči mladej speváčke z Ruska. Polina pritom v Rusku ešte priliala olej do ohňa, keď sa odfotila s minuloročnou víťazkou, transgenderovou speváčkou z Rakúska, Conchitou Wurst.

S gestom mieru, ktoré ukázala pravou rukou a kontroverznou speváčkou Conchitou v ľavej ruke, doma veľký dojem neurobila. Conchitu totiž ruské televízne stanice zo všetkých prenosov Eurovízie poctivo vystrihujú a miesto nej púšťajú národné piesne. Publicista a politický komentátor Jefim Fištejn vysvetľuje prečo: „Riaditeľ to odôvodnil tým, že v Rusku existuje zákon zakazujúci propagáciu homosexuality.“

Polina možno doplatila na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Faktom je, že veľkú časť publika Eurovízie tvorí práve homosexuálna komunita. Aj preto zrejme „poslanci ruskej Dumy už predložili zákon, aby Rusko vystúpilo z Eurovízie a založilo svoju vlastnú, euroázijskú spevácku súťaž“. Organizátorom tak nepomohla špeciálna „antivypískavacia“ technológia, ktorá počas živého prenosu dokáže redukovať zvuky obecenstva.  Napriek tomu sa ich Eurovízia radí medzi tie úspešnejšie.

Polina možno doplatila na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ešte na margo tej európskej speváckej súťaže, tento rok sa zúčastnila Austrália.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu