Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodina vedela, že otec o pár hodín umrie: Posledná nádej na záchranu zhasla po tejto FOTO!

Posledná večera v rodinnom kruhu Zobraziť galériu (3)
Posledná večera v rodinnom kruhu (Zdroj: Warren Smith)

ZÜRICH - Obrovskú kontroverziu vyvolal prípad päťdesiatštyriročného Brita, ktorý dobrovoľne ukončil svoj život na švajčiarskej klinike. Hoci netrpel smrteľnou chorobou, bál sa, že skončí paralyzovaný, a tak radšej odišiel z tohto sveta.

Jeffreymu Spectorovi v roku 2009 diagnostikovali neoperovateľný tumor v hornej časti chrbtice, po tom, ako si sťažoval na opakované bolesti chrbta a krku. Diagnóza nebola smrteľná, no muž sa bál, že kvôli tomu ochrnie, a to by bol pre neho asi ešte väčší trest než samotná smrť. Keď začiatkom tohto roka začal strácať cit v rukách, vedel že už čoskoro by zrejme k tomu došlo. Rozhodol sa preto, že dobrovoľne ukončí svoj život. Urobil tak minulý piatok na klinike Dignitas vo Švajčiarsku, ktorá je známa tým, že povoľuje asistované samovraždy. V rodnej Británii by mu totiž zákon nedovolil.

Rodina vedela, že otec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warren Smith)

Manželka bola proti a snažila sa ho od tohto radikálneho činu odhovoriť, no márne. V posledných chvíľach života teda aspoň stála po Jeffreyho boku a podporila ho. Niekoľko hodín pred smrťou celá rodina absolvovala poslednú spoločnú večeru. Všetci sa snažili usmievať, no bol to smiech cez slzy. "Moja rodina s tým nesúhlasí, ale verím, že konám v ich najlepšom záujem. Viem, že odchádzam príliš skoro, ale nesúďte ma. Chcem z tohto sveta odísť dôstojne," povedal. 

Rodina vedela, že otec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warren Smith)

Úspešný podnikateľ a zanietený športovec po sebe zanechal manželku Elaine, s ktorou bol 23 rokov, a tri dcéry - Keleigh (21), Courtney (19) a Camryn (15). "Aj keď teraz všetci smútime a Jeffrey nám veľmi chýba, vieme, že jeho duša už našla pokoj a mier," povedala vdova. Manželov popol majú do Anglicka previezť koncom tohto týždňa.

Rodina vedela, že otec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Warren Smith)

Eutanázia a asistovaná samovražda sú vo väčšine krajín nezákonné a niekde za ňu udeľujú až doživotie. Specterov príbeh preto vyvolal v spoločnosti búrlivú diskusiu. "Tento tragický prípad ilustruje nebezpečenstvo legalizácie asistovanej samovraždy, resp. eutanázie. Drvivá väčšina ochrnutých ľudí alebo chorých na rakovinu sa v skutočnosti nechcú zabiť. Hľadajú skôr len podporu a potrebnú starostlivosť, ktorá by im umožnila žiť tak pohodlne, ako je to len možné," vyhlásil doktor Peter Saunders, riaditeľ kampane Starostlivosť, nie vražda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu