Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nikdy v živote som nevidel takú skazu ako po zemetrasení v Nepále

NEPÁL, Sipappokari, 2015 | MAGNA tímy zdravotníkov a psychosociálnych pracovníkov zabezpečujú pomoc v stanovom zdravotnom centre. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA
NEPÁL, Sipappokari, 2015 | MAGNA tímy zdravotníkov a psychosociálnych pracovníkov zabezpečujú pomoc v stanovom zdravotnom centre. Copyright by Martin Bandžák/MAGNA

V posledných rokoch som na vlastné oči videl asi všetky veľké prírodné humanitárne katastrofy na svete. Či už to bolo zemetrasenie na Haiti, kde zomrelo 300 tisíc ľudí, cyklón Nargis v Barme, ktorý tiež zobral život okolo 300 tisíc ľuďom, extrémne sucho v Somálsku a v Keni, ktoré vypuklo v hladomor a vyhnalo stovky tisíc ľudí do utečeneckého tábora Dadaab v severovýchodnej Keni alebo naposledy tajfún Haiyan na Filipínach, ktorý o domov pripravil milióny ľudí.

Teraz je to Nepál. Táto krajina pod Himalájami zažila v priebehu troch týždňov dve veľké zemetrasenia. Čo nestihlo zničiť prvé, to dokončilo druhé. Nikdy v živote som nevidel takú skazu. Horské dedinky kompletne vyhladené, neprežil jeden jediný dom a veľa ľudí prišlo o život. Tí, čo prežili spia pod holým nebom, bez strechy nad hlavou. Zemetrasenia im takisto zobrali zásoby potravín, dobytok, zdravotné centrá a školy. V dedinke Sipappokari, kde pôsobí náš MAGNA tím som stretol 81-ročného dedka v ruinách svojho domu. Žije sám, žena mu zomrela pred 15 rokmi, deti z oblasti odišli už dávno. Nevie si predstaviť čo teraz bude, úprimne ani ja nie. Ako si postaví dom, v ktorom prežil svoj celý život? Bola to tradičná stavba z tehál a hliny, teraz to bude na dlhé roky len plechová búda, do ktorej počas dažďov bude zatekať a v období horúčav tam bude na nevydržanie teplo.

Každú noc sa spolu všetci presúvame do stanov, keďže v domoch, ktoré ostali, nikto nespí. Všetci sa tu boja ďalších otrasov. Trasie tu každý deň. Vždy nastáva panika a všetci bežíme na najbližšie voľné priestranstvo. Psychická trauma tu je obrovská.

Život tu ale neskončil. V dedinke Bhimtar, kde pôsobí náš ďalší MAGNA tím, som stretol novonarodené dieťa. Jeho 18-ročná matka Shirushna ho porodila deň po prvom zemetrasení. Vonku, pod holým nebom, bez akejkoľvek zdravotnej asistencie a materiálu. Je zdravé a to dáva nádej všetkým naokolo.

Stále je tu ale množstvo oblastí, kde pomoc nedorazila, cesty sú neprejazdné a dá sa ísť len pešo alebo helikoptérou. Logisticky je to jedna z najnáročnejších katastrof, kde sme doteraz ako MAGNA pôsobili.

V týchto situáciach ani tak nejde o počty mŕtvych, tým už nikto nepomôže, tu ide hlavne o tých, čo prežili. Tým treba pomôcť. Takáto katastrofa zmení život každému z nás kdekoľvek na svete. A to isté sa môže stať kedykoľvek aj nám na Slovensku.

Je vás zatiaľ 20.000 jednotlivcov, firiem a nadácií, ktorí ste na našu výzvu pomôcť Nepálu zareagovali a poslali ste SMS na číslo 836, prispeli na zbierkový účet 2943004292/1100 alebo online. Vďaka Vám sme tu na mieste. Zabezpečujeme deťom a ich rodinám to základné čo teraz potrebujú – zdravotnú a psychosociálnu pomoc, hygienické potreby, zdravotné stanové strediská zásobujeme liekmi a zdravotnými potrebami a poskytujeme stany na prevádzku zdravotnej a psychosociálnej pomoci. Budúci tyždeň zo Slovenska a Čiech posielame tonu zdravotníckeho materiálu, ďalšie lieky získavame od našich partnerov z predošlých katastrof, humanitárnu pomoc nakupujeme a dovážame zo susednej Indie. Budeme tu ešte dlho, minimálne 3 mesiace. Vaša pomoc je tu viac ako na mieste. Ľudia sú tu neskutočne milí. Všade, kde prídeme nás vítajú a ďakujú za pomoc.

Ďakujeme.

Namaste.

Martin Bandžák, Magna Deti v núdzi, Káthmandu, Nepál, 22/05/2015

Pomôcť v tejto situácii môžu aj Slováci v zbierke, ktorú organizuje MAGNA. Všetky vyzbierané peniaze idú priamo na pomoc Nepálčanom. Pomôcť môžete TU A TERAZ:

  • SMS na číslo 836 (hodnota 5 EUR, platí pre všetkých operátorov)
  • Vklad na účet: 2943004292/1100, Tatra Banka (IBAN:SK5811000000002943004292)
  • Online na www.magna.sk

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu