Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chystáte sa na cyklovýlet s rodinou? Viete, čo treba mať v povinnej výbave?

Viete, čo treba mať v povinnej výbave, keď sa chystáte na cyklovýlet s rodinou? Zobraziť galériu (5)
Viete, čo treba mať v povinnej výbave, keď sa chystáte na cyklovýlet s rodinou?

Prichádza časť roka, ktorá je ako stvorená na výlety do prírody s rodinou či priateľmi. Ak patríte medzi rekreačných cyklistov a práve sa chystáte vytiahnuť z pivnice či garáže svojich dvojkolesových „tátošov“, uistite sa, že viete, aké sú vaše povinnosti na cestách. Vyhnete sa tak nielen úrazom ale aj zbytočným pokutám.

Na to, aby ste mohli vyraziť na cesty, musíte mať v prvom rade bicykel s potrebným vybavením. Váš bicykel musí mať 2 samostatné a nezávislé účinné brzdy a povinné odrazové sklá – zadné červené, aspoň jedno bočné oranžové na každej strane kolesa, oranžové na každom pedáli a biele predné odrazové sklo. Ak nemáte sklá, môžete ich nahradiť aj odrazovými materiálmi na odeve. Každý bicykel musí byť počas jazdy za zníženej viditeľnosti vybavený vpredu bielym svetlom a vzadu červeným svetlom. Svetlá musia byť viditeľné na vzdialenosť minimálne 150 m.

Prilba a reflexné prvky musia byť

Deti do 15 rokov musia nosiť ochrannú prilbu vždy, akonáhle sa vyberú von na bicykli. Oplatí sa investovať do kvalitnej prilby s pevným upevnením. Ak ste starší ako 18 rokov, prilba je pre vás povinná počas jazdy mimo obce. Ak sa vyberiete na výlet za zníženej viditeľnosti, vašou  povinnosťou je vziať si reflexné oblečenie, či už vestu pre cyklistov alebo reflexné pásky na ruke a nohe, aby vás šoféri dobre videli. V prípade, že chcete vyraziť na výlet s najmenšími cyklistami, nezabúdajte, že bicykel s postrannými pomocnými kolieskami nemôžete používať na prevádzku v cestnej premávke. Rovnako pamätajte na to, že deti mladšie ako desať rokov môžu ísť na vozovku iba v sprievode staršej osoby ako 15 rokov. Vedieť by ste mali aj to že počas jazdy je zakázané viesť so sebou psa.

Aby ste si výlet do prírody lepšie užili

Pred tým, než sa vydáte na cyklovýlet, sa oplatí okrem povinnej výbavy myslieť aj na užitočné veci, ktoré by ste mali zbaliť do batohu. V prvom rade sa treba preventívne vybaviť základnou sadou na opravu defektov. Čo sa oblečenia týka, na dlhšie túry a pri premenlivom počasí si pribaľte aj ľahkú, nepremokavú bundu, je lepšia ako pršiplášť, s ktorým by ste sa na bicykli len viac zapotili. U detí nezabúdajte ani na chrániče na rukách a nohách. Pravidelný pitný režim počas cyklotúry je samozrejmosť, zvlášť počas horúčav. Je dôležité zbaliť si jedlo, ktoré vás optimálne zasýti a dodá energiu. Pamätať by ste pritom mali aj na úspornosť, čo sa balenia týka.

Na cykloturistiku sú ideálne moderné alternatívy snackov a sladkostí v podobe tzv. funkčných potravín s optimálnym obsahom proteínu a vyváženými nutričnými hodnotami. Z bežne dostupných produktov v potravinách sú to napríklad výrobky slovenskej značky Max Sport. Vybrať si môžete napríklad z klasických proteínových tyčiniek s 25-percentným mixom živočíšnych a rastlinných proteínov a vysokým podielom prebiotickej vlákniny, ktorá vás udrží dlhšie sýtymi. Počas cesty do prírody padnú vhod aj originálne bezlepkové proteínové keksy, ktoré chutia ako bežné keksy, ale sú vďaka minerálom a nízkemu obsahu cukru zdravšie. Ak sladké veľmi nemusíte, v tom prípade odporúčame pribaliť do batohu napr. slané tyčinky Veggie Protein na báze strukovín, semiačok, zeleniny a olivového oleja, ktoré obsahujú až 20-percentný podiel rastlinných bielkovín a množstvo vlákniny pre rýchle zasýtenie. Odmenou pre najmenších výletníkov môže byť chutná tyčinka Fit Kid, ktorá  obsahuje najnižší podiel cukru vo svojej kategórii a je dosladená extraktom zo stévie. Pri vývoji všetkých týchto funkčných pochúťok sa dbá o najnovšie výživové trendy, oplatí sa bližšie pozrieť na ich zloženie na stránke www.maxsport.sk.

 

 

 

 

 -reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu