Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tajný projekt druhej svetovej vojny: Armáda duchov miatla nacistov!

Falošný tank M4 Sherman
Falošný tank M4 Sherman (Zdroj: wikipedia/Armáda Spojených štátov)

WASHINGTON - Možno si myslíte, že vojna nie je práve vhodným miestom pre umelcov a umelecké projekty, ale dejiny potvrdili, že presný opak je pravdou. V skutočnosti do jedného z najtajnejších projektov druhej svetovej boli zapojení ľudia s tvorivým duchom a boli to ich bizarné operácie, ktoré pomohli docieliť víťazstvo spojeneckých síl.

Niektoré podrobnosti o "23rd Headquarters Special Troops" sú stále zapečatené. Ale známa je informácia, že túto špeciálnu jednotku tvorilo asi 1000 vojakov, má na svedomí okolo 20 bojových podvodov, často pri frontových líniách, a prezývali ju Ghost Army (Armáda duchov). O jej existencii verejnosť nevedela až do roku 1996, kedy prišlo k odtajneniu niektorých dokumentov, aj fotografického materiálu.

Vojsko tvorili maliari, speváci, dizajnéri, herci, zvukoví technici či architekti, pričom mnoho z nich študovalo na prestížnych umeleckých školách po celých Spojených štátoch a využívali svoje znalosti na vytvorenie ilúzie 30-tisícovej armády. Robili tak pomocou figurín, modelov a falošných rozhlasových prenosov. Rozptyľovali nepriateľa od skutočných útokov, ktoré prebiehali kilometre ďaleko. Títo špecializovaní vojaci prišli do Francúzska tesne po vylodení spojencov v Normandii so zbierkou nafukovacích modelov a nahrávok.

Na prvý pohľad možno nevyzerali príliš realisticky, ale nepriateľskí piloti to z takej výšky nerozpoznali a často sa nechali zmiasť. Popri nafukovacích tankoch, džípoch či nákladných autách využívali aj zvukové efekty. Nahrávky simulovali útok ťažkého delostrelectva a boli počuť až na vzdialenosť 20 kilometrov, čo pomáhalo vytvoriť ilúziu pohybujúcej sa armády. Nacistov chceli presvedčiť o rozsiahlej invázii.

Vďaka tomu nacistické informačné služby disponovali rôznymi dezinformáciami. Ghost Army dokonca zašla tak ďaleko, že budovala aj falošné tábory s bielizňou visiacou na šnúrach, aby odvrátila pozornosť nepriateľa od skutočných manévrov. Tým uľahčili prácu spojencom a navyše pripravili nacistov o cennú muníciu, ktorú využívali na bombardovanie týchto atráp.

Posledným kúskom skladačky bolo využívanie vojakov s hereckými schopnosťami vo francúzskych mestách, kde sa prestavovali ako generáli či vysokopostavení úradníci. Na verejných miestach hlasno hovorili o zinscenovaných operáciách, aby sa uistili, že ich začuje aj nepriateľ.

Ghost Army sa predstavila vo viac ako 20 operáciách vo Francúzsku, Belgicku, Luxembursku či Nemecku. Na samom konci vojny sa postarala o podvod na brehoch rieky Rýn, od úspechu ktorého záviseli tisícky životov. Napokon ich predstavenie bolo natoľko presvedčivé, že pomohli poraziť nacistov raz a navždy. Informoval portál viralnova.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu