Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Noviny v USA píšu o vojnovom utečencovi z Československa: Stal sa slávnym kvôli bizarnému želaniu!

Joan a Peter Petrasekovci
Joan a Peter Petrasekovci (Zdroj: kirotv.com)

SEATTLE - Manželia z amerického Seattlu Joan a Peter Petrasekovci odkázali v závete všetky svoje úspory, dom, auto a zbierku zbraní americkej vláde, napísal denník The Seattle Times. Ministerstvu financií prišiel šek na 847 215 dolárov (cca 760-tisíc eur) a existuje iba nepotvrdená domnienka, že sa Peter Petrasek čoby vojnový utečenec chcel odvďačiť Spojeným štátom za to, že mu poskytli azyl. Peter, ktorý sa narodil v Prahe zrejme ako Vlastimil Petrásek alebo Petrášek, pochádzal z Československa, o príbuzných prišiel za nacistického prenasledovania a cez Švajčiarsko sa mu podarilo utiecť do USA.

Prečítajte si aj: Eva (90) spomína na najhorší koncentračný tábor: Spoveď, z ktorej behajú zimomriavky po chrbte!

Podľa denníka Petrasek zomrel 5. mája 2012 vo veku 85 rokov a svoju ženu Joan prežil o 13 rokov. Závet obsahuje jedinú vetu bez vysvetlenia motívu rozhodnutia bezdetných manželov. Suma bude podľa hovorcu ministerstva financií zahrnutá do všeobecného fondu. Hoci ide o veľkú sumu, v rámci amerických výdavkov znamená zlomok rozpočtu.

Vzhľadom na stručnosť závetu sa nedá presne povedať, čo viedlo manželov k ich rozhodnutiu. Niekoľko informácií o ich živote získal americký denník od suseda Rona Wrighta, ktorý manželov poznal 30 rokov. Peter zomrel, keď bol v dome sám a našli ho až po upozornení iného suseda, ktorý si všimol balík, ktorý zostal nevyzdvihnutý niekoľko dní predo dvermi.

Vykonanie závetu trvalo tri roky a postarala sa o to seattleská právnička Carrie Balkemanová. Dokumenty nájdené v dome nezaplnili ani celú krabicu. Je medzi nimi školské vysvedčenie na papieri s pečiatkou Československej republiky.

Podľa toho, čo Petrasek oznámil Wrightovi, nacisti skonfiškovali majetok jeho rodiny, otca poslali do koncentračného tábora a sestru na prácu do Drážďan. Zomrela zrejme pri spojeneckom bombardovaní mesta. On sám sa vraj dostal do mládežníckeho tábora nemeckej Luftwaffe, kde sa ako veľmi mladý naučil lietať. Bol vraj členom posádky jedného zostreleného lietadla, ale prežil a podarilo sa mu dostať sa do Švajčiarska.

Jeden z dokumentov svedčí o tom, že Petrasek prešiel táborom v americkej zóne v Ludwigsburgu a splnil kritériá utečenca. Medzi dokumentáciou sa našlo aj oznámenie o svadbe manželov, ktorá sa konala v júli 1951 v Ottawe. Peter po vojne dorazil do Ottawy, kde sa zoznámil s Joan, ktorá bola o sedem rokov staršia.

Mohlo by vás zaujímať: Hitler unikol smrti a v Argentíne sa dožil takmer 100 rokov: Nové dôkazy na FOTO?!

Po niekoľkých rokoch sa manželia rozhodli presťahovať sa do Seattlu, kde si Peter našiel prácu v hutníctve a Joan pracovala ako čalúnnička. Podľa Wrighta boli veľmi šetrní a v čase, keď ich poznal, boli na dovolenke v zámorí len raz. Dom si kúpili v roku 1958 za vtedajších 15-tisíc dolárov, ale už vtedy boli schopní zaplatiť polovicu a na zvyšok si vzali pôžičku. V dome sa po Petrovej smrti našlo množstvo kníh, slovníkov a veľká zbierka gramofónových platní s vážnou hudbou.

Dom sa predal v októbri 2013 za 241-tisíc dolárov, na konte bolo niečo vyše 678-tisíc dolárov, speňažil sa aj ford z roku 1977, zbierka zbraní a obrazov. Po odpočítaní výdavkov a nákladov za právne úkony potom zostalo na šeku pre štát 847.215,57 dolára.

Peter Winn, ktorý sa podieľal na prevode peňazí, sa domnieva, že bol Peter Petrasek "ako vojnový utečenec vďačný krajine, ktorá ho prijala. Vo východnej Európe vyrastal s ľuďmi, z ktorých mnohí by si s ním s radosťou vymenili miesto. Chcel vyjadriť, ako veľmi dôležité pre neho bolo byť občanom USA," povedal Winn.

Joan si priala, aby bol jej popol po smrti rozptýlený. Urnu s popolom Petera Petraseka má pri sebe Wright. Povedal, že možno v lete popol rozptýli v horách, ale neponáhľa sa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu