Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Život nemusí byť len na Marse: NASA zachytila na mini planétke divné svetlá!

Čo sú to za svetlá?
Čo sú to za svetlá? (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA - Pri téme o pátraní po mimozemskom živote sa väčšinou ako najlepší kandidát na jeho nájdenie skloňuje Mars. Nekonečnosť vesmíru a jeho neprebádanosť však už vopred napovedá, že naše zraky by sa mali upierať aj na iné objekty. Veď také záhadné svetlá sa dajú nájsť naozaj všelikde.

Misia kozmickej lode Dawn zachytila sekvenciu snímok trpasličej planéty Ceres, ktorá dáva vyniknúť skupine svetlých škvŕn. Fotografie zhotovené 16. mája zo vzdialenosti 7200 km ukazujú dva hrubé svetlé kruhy uprostred omnoho väčšieho krátera.

NASA zverejnila obrázok s nasledujúcim tweetom:


Christopher Russell, hlavný výskumník misie Dawn z University of California, Los Angeles, povedal nedávno, že intenzívny jas tohto miesta môže byť spôsobený odrazom slnečného svetla na vysoko reflexnom materiáli na povrchu, prípadne ľade.

Predtým, ako sa Dawn vybrala k Ceres, skúmala 14 mesiacov asteroid Vesta. Cieľom kozmickej lode je charakterizovať podmienky a procesy vzniku vesmíru detailným skúmaním týchto dvoch objektov.

Ceres a Vesta sú umiestnené v hlavnom páse planétok, rozsiahlej oblasti medzi Marsom a Jupiterom, spolu s mnohými ďalšími menšími subjektmi.

Obe mali veľmi odlišnú evolučnú cestu, ktorá vyplývala z rozmanitosti procesov operujúcich počas prvých niekoľkých miliónov rokov vývoja slnečnej sústavy.

Dawn je jedinou kozmickou loďou na obežnej dráhe, ktorá skúma dva mimozemské ciele. Obežnú dráhu Ceres dosiahne 6. júna a priblíži sa k nej na vzdialenosť 4400 km, kde zotrvá až do 30. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu