Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najstrašnejší kat v ľudských dejinách: Stalinov poskok vlastnoručne zavraždil 10-tisíc ľudí!

Vasilij Blochin
Vasilij Blochin (Zdroj: Wikipedia)

USA - Byť dílerom drog a predávať ich deťom je neospravedlniteľné, rovnako ako aj podvádzať bezbranných dôchodcov, ale urobiť si výnosné povolanie zo zabíjania, na to treba mať viac ako silný žalúdok. Vasilij Blochin sa preslávil ako nemilosrdný sovietsky generálmajor, ktorý počas stalinských čistiek a druhej svetovej vojny zavraždil okolo 10-tisíc ľudí. Pri popravách si navliekal leteckú kuklu, koženú zásteru a s láskou hladil svoju nemeckú pištoľ, pokým čakal, až mu stráže každý večer predvedú desiatky mužov odsúdených na smrť. Jedného po druhom zastrelil guľkou do zadnej časti hlavy.

Prečítajte si aj: Špión v ríši zla: Napínavý príbeh dvojitého agenta, ktorý zmenil priebeh II. svetovej!

Blochin sa v roku 2010 ocitol v Guinnessvej knihe rekordov ako "najplodnejší kat", čo je titul, ktorý mu nemožno úplne pririeknuť, pretože oň môže bojovať viacero uchádzačov - od nacistov až po Červených Kmérov. Stalinov poskok bol však jedinečný v jeho dychtivosti po tom, aby mohol tieto odporné činy vykonávať sám a hral nezastupiteľnú úlohu v pomoci pri eliminácii vodcových protivníkov, či už skutočných alebo vykonštruovaných.

Hitler, Stalin či Pol Pot sa napriek svojim sadistickým rozkazom nikdy do ich plnenia nezapájali, mali na to ľudí. Nemuseli stlačiť spúšť alebo spínač plynových komôr. Túto úlohu prenechali pracovitým antihrdinom, ktorí sa rovnako ako Blochin perverzne vyžívali v utrpení druhých. "Pre typy, ako je Blochin, je zabíjanie spôsob, ako ignorovať niečie najhlbšie obavy a získať pocit všemohúcnosti," uviedol uznávaný psychiater Dr. Harold J. Bursztajn. "Takéto správanie sa môže stať ľahko návykovým," dodal.

Blochin bol známy tým, že za noc vykonal až 300 popráv a keďže prax robí majstra, sovietsky kat sa stal v tejto oblasti naozaj virtuózom. Sláva mu natoľko stúpla do hlavy, že si navrhol vlastnú uniformu a sadu nástrojov pre svoje potreby. Na sebe mal koženú zásteru a rukavice a často používal nemeckú pištoľ Walther, pretože bola tichšia ako štandardné sovietske.

Jeho spoľahlivosť mu získala u Stalina veľký obdiv, čo bolo dosť neobvyklé, pretože vodca Sovietskeho zväzu mal vážny problém považovať niekoho za dôveryhodného a nebol rád, ak niektorý z veliteľov získal príliš veľkú moc. Cítil sa byť ohrozený a väčšinou ho nahradil, takže je zvláštne, že tohto muža si držal pri sebe tak dlho.

Spočiatku by si nikto nepomyslel, že to Blochin dotiahne až tak ďaleko. Pôvodne sa mal stať poľnohospodárom, ale v prvej svetovej vojne ho poslali bojovať do cárskej armády a potom vstúpil do komunistickej strany a neslávne preslávenej tajnej polície Čeky. Tu na ňom spočinulo Stalinovo oko, ako na človeku s vrodeným talentom nebáť sa zamazať si ruky. Napriek tomu, že pod Blochinom slúžil celý tím podriadených, Blochin nikdy neprestal s vraždením. Obzvlášť rád odprevádzal na druhý svet vysoko postavených nepriateľov strany, ako boli spisovateľ Isaac Babel či novinár Michail Koltsov.

Zábery nie sú vhodné pre maloletých a ľudí s citlivou povahou

Medzi jeho obete patril aj maršal Sovietskeho zväzu Michail Tuchačevskij a dvaja z troch šéfov NKVD, Genrich Jagoda a Nikolaj Ježov, pod ktorými sám Blochin predtým slúžil. Najohavnejšiu epizódu v zlovestnej kariére tohto muža, ale tvorí Katynský masaker v roku 1940, kedy mu dal Stalin priamy rozkaz zabiť 7-tisíc poľských generálov za 28 dní. Vodca ho za jeho príkladnú službu odmenil Rádom Červeného práporu.

Spravodlivosť však nakoniec dohnala aj tento vraždiaci stroj. Po Stalinovej smrti v roku 1953, nástupca Nikita Chruščov rozhodol zbaviť Blochiina jeho hodnosti generálmajora a odobrať mu všetky výsady a ocenenia. Po 30 rokoch strieľania ľudí do hlavy a len pár mesiacov po zosadení Chruščova, mal ako 60-ročný spáchať samovraždu. "Pre narcistického človeka, ako je on, musí byť neznesiteľné, aby takto náhle stratil kontrolu a musel čeliť všetkému, čomu sa doteraz vyhýbal," povedal Bursztajn pre portál ozy.com. "A tak sa rozhodol dostať veci pod kontrolu jediným spôsobom, akým vedel."

Blochinov život by mal pravdepodobne poslúžiť ako odstrašujúci príklad. No napriek tomu aj po desaťročiach od spáchania chladnokrvných vrážd jeho hrob v Moskve stále láka návštevníkov, ktorí tu nechávajú kvety a prejavujú mu úctu. Pre nich to bol komunistický hrdina.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu