Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zaujímavý príbeh mladej ženy, ktorá prežila tri lodné nešťastia: Aj hrôzy potopenia Titanicu!

Violet Jessopová
Violet Jessopová (Zdroj: Wikipedia)

DUBLIN - Hovorí sa, že mačky majú sedem životov, ľudia iba jeden. V niektorých prípadoch to však nie je celkom pravda. Írka Violet Jessopová mala neuveriteľné šťastie, keď prežila potopenie Titaniku, lode Britannic ako aj závažnú haváriu na lodi Olympic a dožila sa krásneho vysokého veku.

Violet sa narodila írskym prisťahovalcom v roku 1887 v Argentíne. Ako maličká dostala tuberkulózu a očakávalo sa, že prežije len niekoľko mesiacov. Odhad však nebol správny, dievčatko sa zotavilo a malo pred sebou dlhý a zdravý život. Až na niekoľko veľmi dobrodružných pasáží.

Po tom, čo jej otec zomrel, matka presťahovala rodinu do Anglicka a začala pracovať ako stevardka na lodi. Keď ochorela, Violet, ktorá navštevovala kláštornú školu, sa rozhodla zastúpiť ju v zamestnaní.

Violet mala iba 21 rokov a problém nájsť si prácu, pretože sa zamestnávatelia báli jej nízkeho veku, rovnako ako aj krásy, ktorá by mohla spôsobiť problémy medzi posádkou aj cestujúcimi. Írka si preto na seba dala staré oblečenie a na pohovor šla bez mejkapu.

Urobila dobre, v roku 1908 si ju najala spoločnosť White Star Line a v roku 1910 začala pracovať na palube lode Olympic. Tá sa o rok neskôr zrazila s HMS Hawke a hoci obe lode utrpeli značné škody, Olympic sa nepotopila, ale dorazila späť do prístavu. Violet vystúpila na suchú pôdu bez zranení.

O pár rokov neskôr hľadala White Star Line posádku pre VIP hostí plaviacich sa na Titanicu. Violet prácu na palube "nepotopiteľnej" lode vzala a pred smrťou unikla v záchrannom člne. Po tom, čo prežila túto katastrofu, rozhodla sa slúžiť ako zdravotná sestra na lodi Britannic, ktorá sa tesne pred prvou svetovou vojnou plavila v Egejskom mori a narazila na mínu, ktorú tu zanechala nemecká ponorka.

Značne poškodená loď začala klesať ku dnu. Keď sa Violet nepodarilo dostať k záchrannému člnu, skočila cez palubu, ale hlavou sa pri tom udrela o lodný kýl. "Utiekla som, ale o pár rokov neskôr, keď som išla k lekárovi, pretože som mávala veľké bolesti hlavy, tak som sa dozvedala, že som kedysi utrpela zlomeninu lebky!" napísala vo svojich memoároch.

Po vojne Violet opustila White Star Line a prešla k Red Star Line, na ktorej lodiach sa plavila po celom svete. Do dôchodku odišla ako 61-ročná. Zomrela vo veku 84 rokov na zlyhanie srdca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu