Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Som invalid a dôchodok mi nestačí. Kto za mňa zaplatí účty?

AXA
AXA (Zdroj: axa)

„Obávam sa, že kvôli chorobe alebo úrazu môžem dlhodobo prísť o svoj príjem.“ Aj na takéto prípady myslia živitelia rodiny, od ktorých závisí celkový chod domácnosti. Bez ich príjmu zo zamestnania alebo podnikania sa môže pokojne stať, že ich najbližší prídu napríklad aj o strechu nad hlavou.

Bez strachu o platenie účtov

 „Väčšina klientov sa snaží vyriešiť krízovú situáciu, až keď sa im život zmení. No často je už neskoro,“ vraví Andrea Straková, odborník na osobné financie zo spoločnosti PARTNERS GROUP SK. Ako ďalej dodáva, práve správne zvolené životné poistenie vrátane pripoistenia vie dopad na zmenu životného štandardu zmierniť a vykryť stratu príjmu živiteľa rodiny. Podľa Gabriela Jaščura, riaditeľa pre business development zo životnej poisťovne AXA, je téma životného postenia veľmi citlivá záležitosť, ktorá sa ušije na mieru každého klienta.  „Náš tím v spolupráci s expertmi z finančnej  spoločnosti Partners Group SK pripravil unikátny model investičného životného poistenia Prestige MAX. Ide o komplexný balík poistenia s možnosťou pripoistenia, ktoré klienta chráni práve v prípade dlhodobého výpadku príjmu z dôvodu invalidity,“ dodáva Gabriel Jaščur.

Keď ostanete práceneschopný

Rozoberme si konkrétny príklad. Ján Novák je 30-ročný marketingový špecialista, ktorý má manželku a jedno malé dieťa. Jeho čistý mesačný príjem predstavuje tisíc eur. A keďže je živiteľom rodiny, rozhodol sa ochrániť si svoj budúci príjem do výšky polovice svojej mzdy. Ján Novák si v rámci investičného životného poistenia od AXA uzatvoril poistenie pre prípad invalidity s mesačnou dávkou 500 eur, a navyše si uzatvoril aj kritické ochorenia s poistnou sumou 18-tisíc eur, poistenie pre prípad práceneschopnosti od 1. dňa s denným odškodným 11 eur. Celkové poistné (klientom platená suma) za všetky uvedené krytia rizík tak predstavuje 398 eur ročne. Mesačne teda platí približene tri percentá mesačného príjmu. Vo veku 43 rokov utrpí Ján náhlu cievnu mozgovú príhodu s rozsiahlym krvácaním do mozgu. Musí podstúpiť operáciu, no aj napriek tomu mu ochrnie polovica tela. Od tejto udalosti ostáva práceneschopný.

Ako Prestige MAX pomôže Jánovi?

„Prvý rok mu budú vyplácané nemocenské dávky od štátu a zároveň dostane dennú dávku pre prípad „péenky“ od AXA vo výške 330 eur mesačne. Keďže má uzatvorené aj pripoistenie kritických ochorení, AXA mu jednorazovo vyplatí poistnú sumu 18-tisíc eur, čo pokryje extra výdavky spojené s rehabilitáciou,“ vysvetľuje Gabriel Jaščur z AXA. Jánovi nebolo možné úplne obnoviť všetky jeho predchádzajúce funkcie a schopnosti, v ďalších krokoch mu tak bude priznaný invalidný dôchodok od štátu v sume približne 510 eur a zároveň mu AXA bude vyplácať mesačnú dávku skoro v rovnakej výške za krytie invalidity. Ján sa tak nemusí obávať, že nemá z čoho platiť bežné účty, hradiť náklady za bývanie alebo výdavky za vzdelanie dieťaťa.

Poistiť sa môže aj nezamestnaný

„V prípade priznania invalidity nad 70 percent môže naša poisťovňa vyplatiť mesačnú dávku až do výšky 750 eur. Pri posúdení poistnej udalosti pritom nemusí dokladať rozhodnutie zo Sociálnej poisťovne o priznaní invalidného dôchodku, stačí odborný posudok o miere poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť od posudkového lekára,“ hovorí Gabriel Jaščur z AXA.  Zaujímavosťou v tomto prípade je, že aj nezamestnaný klient si môže uzatvoriť poistenie pre prípad invalidity. A to dokonca i vtedy, keď nemá nárok na invalidný dôchodok od štátu z dôvodu nedostatočného počtu odpracovaných rokov.

Uvedené poistenie ponúka AXA životní pojišťovna a.s., pobočka poisťovne z iného členského štátu.

​- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu