Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Záhada Diablovej Biblie: Najväčší rukopis na svete mal napísať sám Lucifer a toto je jeho obraz!

Obraz diabla
Obraz diabla (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Codex Gigas je najväčším zachovaným stredovekým rukopisom na svete. Jeho hrúbka činí 22 cm a výška 92 cm, no nie je to len jeho veľkosť, ktorá prekvapuje historikov. Vo vnútri knihy sa nachádza celostranový farebný obraz diabla, čo mnohých viedlo k presvedčeniu, že stránky sú prekliate.

Tajomný rukopis je dnes uložený v Kráľovskej knižnici vo švédskom Štokholme a hovorí sa mu aj "Diablova Biblia". Narábanie s ním si vyžaduje prítomnosť aspoň dvoch osôb, pretože v koži viazané pergamenové stránky vážia 74 kilogramov. Ako boli vytvorené, nie je doteraz presne známe.

Česká legenda hovorí, že stredovekého mnícha odsúdili za jeho priestupky proti kláštorným sľubom k zamurovaniu zaživa. Aby sa vyhol trestu, sľúbil napísať za jedinú noc knihu, ktorá obsahuje všetky ľudské vedomosti. Ako sa polnoc blížila, zúfalý mních sa obrátil o pomoc k Luciferovi, ktorému ponúkol, že ak dokončí knihu, dá mu svoju dušu. Lucifer súhlasil a vytvoril toto dielo aj s pridaním autoportrétu.

Podľa správy National Geographic vydajenej pred niekoľkými rokmi, analýza rukopisu paleografom Michaelom Gullickom naznačila, že celý rukopis vytvoril jeden autor. Rovnako, ako samotný rukopis, o tom má svedčiť aj podpis v texte - "Hermann inclusis" , čo poukazuje na skutočnosť, že išlo pravdepodobne iba o jediného pisára.

Použitý atrament je tiež vyrobený z drvených hmyzích hniezd a Gullick tvrdí, že je veľmi nepravdepodobné, že sa jedna ihla použila na rôzne typy atramentu.

Kaligrafické testy medzitým dokázali, že na vytvorenie takéhoto diela by autor potreboval päť rokov sústavného písania. "Je zrejmé, že autor tohto masívneho zväzku bol niečím posadnutý, aby vytvoril takéto majstrovské dielo. Či už to bola sila svetla alebo tmy, ťažko povedať," tvrdí správa.

Codex Gigas obsahuje päť dlhých textov spolu s kompletnou Bibliou. Kniha začína v Starom zákone, po ktorom nasledujú dve práce Flaviusa ​​Josephusa, ktorý žil v prvom storočí nášho letopočtu. Kniha končí  v Novom zákone a posledným z dlhých diel je kronika Čecha Kosmasa z Prahy.

Niektorí vedci sa domnievajú, že legenda o potrestanom mníchovi vychádza z nedorozumenia v podpise knihy, ktorý znie Hermanus inclusus. Latinské slovo "inclusus" malo znamenať strašný trest, ale pravdivý zmysel tohto slova je bližšie k "samotárovi". Zväzok teda skôr napísal osamelý mních, ktorý sa uzavrel pred vonkajším svetom a zasvätil svoj život Codexu Gigas.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu