Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

TOP VIDEO Poďte s nami na vrchol sveta: Kvôli tomuto pohľadu zomreli stovky ľudí!

(Zdroj: National Geographic)

KÁTHMANDÚ - Najvyššia hora sveta po stáročia fascinuje ľudstvo, zrejme aj pre typickú vlastnosť človeka, ktorý chce neustále zdolávať aj neprekonateľné prekážky. Len hŕstka vyvolených si však vybojovala šancu vidieť, počuť a cítiť neopakovateľnú atmosféru vzácneho pokoja, ktorý z času na čas zavládne na vrchole. Mount Everest ale nie je len o "tom".

Toto krátke video z dielne National Geographic je len ochutnávkou toho, čo budú môcť diváci vidieť na plátne či televíznych obrazovkách napríklad pri pripravovanom filme Everest, ktorý príde do kín v septembri tohto roka. A je to skutočne len zlomok toho, čo zažívajú horolezci z celého sveta, ktorí sa každoročne snažia dobyť vrchol 8848 metrov vysokej hory.

Bohužiaľ, rovnako ako Mount Everest vyvoleným dáva, iným berie. V roku 1988 pri zostupe počas víchrice zahynula aj trojica slovenských horolezcov. Jozef Just, Dušan Becík a Peter Božík doplatili na svoj sen životom. Toto video ale nie je o smutných udalostiach, práve naopak. Každý, kto sa snaží horu zdolať, tak pritom robí práve v tomto období - koncom apríla a v máji totiž možno počasie označiť za prívetivé.

Our editor's video of the day: On supplemental oxygen, this film crew traveled by helicopter to 24,000 feet (7,315 meters) to capture the majestic range of the Himalayas. #ShortFilmShowcase

Posted by National Geographic on 11. máj 2015

Tento rok však viaceré expedície smerujúce do tibetských Himalájí stroskotali práve kvôli počasiu. Napríklad expedícia Slovak Mountain Guides Expedition 2015 smerovala na piatu najvyššiu horu sveta, ktorá sa nachádza 22 kilometrov východne od Mount Everestu. Hlavný vrchol meria závratných 8462 metrov, no nikto zo Slovákov ho tento rok neuvidí. Môže za to ničivé zemetrasenie v Nepále. Video tak možno nazvať pripomienkou toho dobrého aj zlého.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu