Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Exprezident Klaus Grossovi (†45) nič nedaroval: Zomrel dvakrát, šokoval rodinu i verejnosť!

Zosnulý Stanislav Gross Zobraziť galériu (4)
Zosnulý Stanislav Gross (Zdroj: Profimedia)

PRAHA - Českom ešte aj dnes otriasa smrť bývalého českého premiéra Stanislava Grossa (†45), ktorý dlhodobo bojoval s nevyliečiteľnou amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Zanechal po sebe manželku Šárku a dcéry Natáliu a Denisu, ktoré spolu s ním prežívali posledných 10 rokov s vedomím, že jeho stav sa bude zhoršovať. Niektorí politici však minulosť nevedia prehryznúť.

„Zomrel vlastne dvakrát: prvýkrát politicky, druhýkrát ho dostihla nevyliečiteľná choroba. Nie som lekár, ale intuitívne cítim, že jeho predčasná ľudská smrť s tou rovnako predčasnou smrťou politickou môže mať priamu súvislosť,“ šokoval verejnosť svojím vyhlásením bývalý český prezident Václav Klaus. Expremiér Gross si podľa Klausa uvedomoval, že jeho vymenovanie do funkcie ministerského predsedu bolo predčasné. 

S bývalým prezidentom Václavom Havlom v roku 2000.
Zobraziť galériu (4)
S bývalým prezidentom Václavom Havlom v roku 2000.  (Zdroj: SITA)

„Stanislav Gross bol nadaný politik, ktorého postretlo niekoľko prekážok, ktoré nebolo v jeho silách prekonať,“ zjemňoval svoje slová KlausPodľa neho si Gross nezaslúži zjednodušené a sploštené hodnotenie, uviedol to ešte včera v reakcii na Grossovo úmrtie. Smrť takého mladého človeka je podľa Klausa tragédiou. Jeho v mnohých smeroch tragického osudu je mu ľúto.

Stanislav Gross na tlačovej konferencii ešte v roku 2005.
Zobraziť galériu (4)
Stanislav Gross na tlačovej konferencii ešte v roku 2005.  (Zdroj: SITA)

„Bol najmladším českým premiérom. Je tiež jediným z dvanástich premiérov novodobej Českej republiky, ktorý zomrel. Keď som ho ako prezident republiky do tejto funkcie vymenoval, vedel som, že je to predčasné, a chcem dnes verejne oznámiť, že on to vedel tiež,“ uviedol Klaus, ktorý Grossa do funkcie vymenoval v roku 2004.

ALS u Grossa objavili náhodou, keď sa v roku 2004 sťažoval na zlú hybnosť pravej ruky. Na fotografii v roku 2009 už vedel, čo ho čaká.
Zobraziť galériu (4)
ALS u Grossa objavili náhodou, keď sa v roku 2004 sťažoval na zlú hybnosť pravej ruky. Na fotografii v roku 2009 už vedel, čo ho čaká.  (Zdroj: SITA)

„Nikdy som sa neznížil k lacným a povrchným útokom na jeho osobu. Bol to oveľa zložitejší človek aj politik, než aký je obraz, ktorý sa o ňom v médiách dochoval. V mnohých ohľadoch o sebe pochyboval - a to je vždy znakom hlbšej osobnosti,“ napísal tiež bývalý prezident. Okrem politikov a rodiny spomína celý národ, najviac určite dcéry.

 

Ako potvrdila hovorkyňa ČSSD, ktorej bol Gross členom, 45-ročný expremiér mal amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS). Ide o ochorenie mozgu spôsobujúce degeneráciu a stratu buniek centrálnej nervovej sústavy; v dôsledku toho dochádza k postupnej ochabnutosti svalov a odumieraniu svalstva. Do povedomia širšej verejnosti sa toto ochorenie dostalo aj nedávnou facebookovou kampaňou, keď sa známi ľudia navzájom vyzývali na obliatie sa z vedra. pri ktorej pacientovi odumierajú nervové bunky a zostáva paralyzovaný.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu