Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hádanka pre 14-ročných: Skúste vyriešiť tento hlavolam, ktorý ľudí privádza do zúfalstva!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Photl.com)

BRATISLAVA - Na prvý pohľad vyzerá táto otázka ako klasický logický príklad, ktoré sme museli riešiť v škole na hodinách matematiky. Ale ak sa ju pokúsite vyriešiť teraz vy, veľmi ľahko sa môže stať, že si začnete od zúfalstva trhať vlasy. Slovná hádanka už stihla popliesť hlavu takmer celému svetu.

Hádanka prvýkrát zaznela v televíznej šou "Ahoj Singapur", ktorú uvádza moderátor Kenneth Kong. Pôvodne bola vymyslená pre štrnástročných žiakov a účastníkov matematickej olympiády, no ani to neodradilo ľudí z celého sveta, aby sa ju pokúsili vyriešiť sami. Poďme teda na to:

Albert a Bernard sa práve skamarátili so Cheryl a chcú vedieť, kedy má narodeniny. Cheryl im dá na výber desať možných dátumov:

15. máj, 16. máj, 19. máj

17. jún, 18. jún

14. júl, 16. júl

14. august, 15. august, 17. august

Cheryl potom Albertovi povedala mesiac a Bernardovi deň svojho narodenia.

Albert: Neviem, kedy Cheryl oslavuje narodeniny, ale viem, že to nevie ani Bernard.

Bernard: Najprv som nevedel, kedy má Cheryl narodeniny, ale teraz to už viem.

Albert: Tak potom už aj ja viem, kedy má Cheryl narodeniny.

Otázka znie, kedy má Cheryl narodeniny?

Hádanka pre 14-ročných: Skúste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Niektorí ľudia si spočiatku mysleli, že riešenie je pomerne ľahké a písali rôzne tipy. No potom zistili, že sú úplne mimo. Iní svoje sily nepreceňovali a priznali, že správne riešenie nepoznajú.

Rozlúštenie hlavolamu poskytli múdre hlavy zo Singapuru.


Otázka týždňa, ktorá zasiahla celý internet


Riešenie

Vo všetkých dátumoch sa dni pohybujú od 14. do 19, pričom 18. a 19. sa vyskytujú len raz. Ak by sa Cheryl narodila 18. alebo 19, potom by Bernard poznal dátum jej narodenín, pretože Cheryl mu povedala deň svojich narodenín.

Ale ako vie Albert, že Bernard nevie?

Ak Cheryl povedala Albertovi, že sa narodila v máji alebo júni, potom je možné, že ide o 19. máj alebo 18. jún. To znamená, že Bernad môže poznať dátum Cheryliných narodenín. Fakt, že Albert vie, že Bernard nevie, znamená, že Cheryl povedala Albertovi, že sa narodila v júli alebo auguste.

Bernard najprv nevedel, kedy oslavuje Cheryl narodeniny, ale ako to, že už to vie po tom, ako prehovoril Bernard?

Spomedzi ostávajúcich piatich možných dátumov v júli a auguste dni siahajú od 15. do 17., pričom len 14. sa opakuje dvakrát. Ak Cheryl povedala Bernardovi, že sa narodila 14., potom by Bernard nevedel, kedy sa narodila. Ale keďže Bernard vie, určite sa teda nenarodila 14. Ostali nám preto už len tri možnosti: 16. júl, 15. a 17. august.

Po tom, ako prehovoril Bernard, Albert vie, kedy sa Cheryl narodila. Ak Cheryl povedala Albertovi, že sa narodila v auguste, potom by Albert nevedel, pretože v auguste sú dve možnosti. A preto je správna odpoveď je 16. júl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu