Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zbytočným samovraždám mladých môže zabrániť projekt [ne]normálne.sk

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: OZ Inštitút PRIJATIA)

Na Slovensku vznikol informačno-poradenský portál na pomoc mladým ľudom v krízových situáciách s názvom [ne]normálne.sk. Spustilo ho občianske združenie Inštitút PRIJATIA, ktoré prevádzkuje veľmi úspešnú internetovú chat poradňu pre mladých IPčko.sk, nízkoprahový klub UPside na Obchodnej ulici v Bratislave, verejné diskusie s odborníkmi o tabuizovaných témach s názvom GAUČ, či ďalšie projekty na podporu mladých ľudí v krízových situáciách.

“Na základe posledných udalostí, samovrážd štyroch mladých ľudí, ktoré za uplynulé dva týždne otriasli Slovenskom, sme sa rozhodli po internetovej poradni pre mladých IPčko.sk, spustiť aj nový projekt [ne]normálne.sk. Cieľom tohto portálu je odpovedať na otázky mladého človeka, ktorý sa trápi a nevie, čo má vo svojej situácií robiť. Má byť tiež bezpečným priestorom pre ľudí, ktorí hľadajú odpoveď na ich trápenia“, hovorí Marek Madro, riaditeľ občianskeho združenia Inštitút PRIJATIA.

Súčasťou portálu budú videorozhovory s odborníkmi na konkrétne témy, príbehy mladých ľudí, ktorí sa rozhodli naštartovať svoj život, blogy, moderované diskusné fórum a kontakty na odborníkov v regiónoch.

Neraz sa stáva, že ľudia, ktorí k nám prichádzajú, sa za svoje ťažkosti hanbia a priznávajú, že vo svojom okolí nenašli nikoho, kto by ich vedel pochopiť a podať im pomocnú ruku. Hlavou im víri množstvo otázok, odpovede však neprichádzajú. A tak po nich iniciatívne pátrajú sami. Prvé kroky vedú na internet, kde hľadajú rady či skúsenosti iných, no nemusia nájsť zaručene správne odpovede. Mladí ľudia vďaka [ne]normálne.sk zistia, že nie sú sami so svojimi myšlienkami, pocitmi či otázkami. Portál predstavuje cestu, ako mladým ľuďom ukázať, že mať problémy, hovoriť o nich a hľadať na ne riešenia je niečo celkom normálne“, hovorí spoluautor projektu, psychológ Filip Hric.

Vytvorený webový portál [ne]normálne.sk bude nepretržite slúžiť ako podpora pre ľudí, ktorí prežívajú náročné obdobie v živote. Jeho obsah budeme postupne dopĺňať a budeme sa snažiť odpovedať na aktuálne potreby jeho návštevníkov. Sme presvedčení, že prepojenie priamej pomoci na internetovej poradni IPčko.sk a portálu [ne]normálne.sk unikátne reflektuje potreby mladých našej krajiny” dodáva Madro.

Občianske združenie Inštitút PRIJATIA už takmer tri roky prevádzkuje svoju internetovú poradňu pre mladých IPčko.sk. Päťdesiat odborne vyškolených poradcov - dobrovoľníkov poskytuje denne, anonymne a bezplatne od od skorého rána do polnoci psychologickú a sociálnu pomoc mladým ľuďom vo virtuálnom prostredí internetu. Túto pomoc doteraz využilo asi 18 000 mladých ľudí. Väčšina mladých prichádza na IPčko.sk so svojimi ťažkosťami vo vzťahoch, cítia sa osamelí. Často nemajú zmysel života a ženú sa za niečím, čo im nedáva zmysel, potom trpia depresiami, sebapoškodzovaním, samovražednými myšlienkami, prežívajú vnútornú prázdnotu, strach a úzkosť. Padajú do rôznych závislostí a nebezpečného spôsobu života. Sme s nimi v čase ich problémov, keď majú pocit, že to už nezvládnu. Sme ich prvá pomoc. Niekto, kto im môže ukázať, ako ďalej. Chceme odpovedať na volanie ľudí o pomoc v ich problémoch a chceme na to využiť tie najlepšie prostriedky. Internet nám dáva priestor, aby sme spojili priateľský

prístup s odbornou pomocou.” Hovoria o svojich skúsenostiach prevádzkovatelia projektu.

 

Viac informácii o projekte nájdete: https://www.startlab.sk/projekty/3-nenormalnesk/ 

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu