Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mesto, ktoré odštartovalo bohatstvo celého kontinentu, umiera!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Mestu Broken Hill v austrálskom vnútrozemí, ktoré odštartovalo miestny boom ťažby nerastných surovín a vzišli z neho dve najväčšie svetové banské spoločnosti, dochádza voda. Vrtné tímy teraz zvádzajú boj s časom a snažia sa nájsť podzemnú vodu. Ak sa im to nepodarí, môže byť 18 000 miestnych obyvateľov úplne na suchu už začiatkom augusta tohto roku, napísal spravodajský server The Times.

Na vode miznúcej nielen v Broken Hille sa podpísala séria ničivého sucha, ktorá postihla štáty Queensland a Nový Južný Wales. Ničivé sucho ochromilo miestne farmy a donútilo miestnych farmárov predať svoje ovce a kravy. Mesto uchovávalo vodu tradične v umelo vybudovanej sústave jazier Menindee ležiacej asi 100 kilometrov od neho. Jazerá sú už takmer vyschnuté, zmizli z neho kedysi hojne sa vyskytujúce ostrieže a vtáky odleteli inam.
 
Podľa starostu a bývalého baníka Wincena Cuya sa kvôli klimatickým zmenám závažnosť a frekvencia sucha v oblasti neustále zvyšuje a tento trend bude naďalej pokračovať. "Suché obdobia za sebou nasledujú čím ďalej tým rýchlejšie a sú úpornejšie," povedal. "Bez vody nie je žiadna ekonomika. Je nevyhnutne potrebná na prežitie. Máme z toho veľké obavy, pretože ak nepríde výdatný dážď, alebo sa nepodarí nájsť podzemnú vodu, budeme tu vo veľkej kríze."
 
Na mieste, kde leží Broken Hill, boli v roku 1883 objavené najbohatšie zásoby striebra, olova a zinku na svete. Vďaka tomu vznikla najväčšia svetová ťažobná spoločnosť BHP Billiton a svoje korene má v Broken Hill aj druhá najväčšia svetová firma v tomto odbore - Rio Tinto.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu