Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Padne na aukcii ďalší rekord? Picassov obraz odhadli na 140 miliónov!

Picassov obraz Alžírske ženy
Picassov obraz Alžírske ženy (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Na aukciách s výtvarným umením by na jar mohol padnúť ďalší rekord, a to vďaka obrazu Pabla Picassa, ktorého cenu odhadla aukčná sieň Christie's na 140 miliónov dolárov (takmer 130 mil. eur). Jedna z verzií slávneho plátna Alžírskej ženy (Les femmes d'Alger) sa bude v New Yorku predávať 11. mája a očakáva sa, že o neho medzi kupcami bude veľký záujem. Doterajší aukčný rekord drží obraz Francisa Bacona s názvom Tri štúdie Luciana Freuda, ktorý sa v roku 2013 predal za 142 miliónov dolárov, odhad bol vtedy stanovený na 85 miliónov dolárov.

Picasso v rokoch 1954 až 1955 vytvoril celkom 15 variácií inšpirovaných obrazom Eugèna Delacroixa z roku 1834 a označil ich písmenami A až O. Teraz predávaná verzia nesie označenie O, a je teda vyvrcholením celého cyklu. V popredí obrazu namaľovaného v jasavých farbách stojí postava polonahej ženy, pre ktorú Picassovi stála modelom jeho múza a neskoršie manželka Jacqueline Roqueová.
 
"Dá sa povedať, že ide zrejme o najdôležitejší Picassov obraz z tých, ktoré sú držané v súkromných rukách," uviedol Olivier Camu z aukčnej siene. "Ukázalo sa, že noví svetoví zberatelia, ktorí vyhľadávajú majstrovské diela, čakajú, až sa na trhu objaví niektorý z ikonických Picassových obrazov. Už asi nemožno nájsť ikonickejší, než Alžírske ženy," uviedol šéf Christie's Jussi Pylkkanen.
 
Aukčná sieň nezverejnila meno predávajúceho, uviedla však, že obraz získal pri aukcii v roku 1997 za 31,9 milióna dolárov. Teraz môže plátno vyniesť viac než štvornásobok tejto sumy. Ak niekto dielo za odhadovanú cenu kúpi, stanovuje tým nový rekord za najdrahší v aukcii predaný Picassov obraz. Ten doteraz držala maľba Nahá v sochárskom ateliéri predaná v roku 2010 za 106,5 milióna dolárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu