Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Doktor Bukovský bol online: Čo prezradil o detoxe a jarnej očiste?

Dr. Igor Bukovský je online. Zobraziť galériu (3)
Dr. Igor Bukovský je online. (Zdroj: AKV)

BRATISLAVA - MUDr. Igor Bukovský, PhD. patrí medzi uznávaných odborníkov vo svojom obore. Na konte má niekoľko knižných titulov, v ktorých zhrnul množstvo svojich poznatkov z dlhoročnej lekárskej praxe. Jeho publikácie sú u čitateľov mimoriadne populárne. Ak chcete od neho radu, ako dostať svoje telo na jar opäť do kondície, prečítajte si náš online rozhovor.

Lekár Igor Bugovský sa zameriava najmä na tituly určené pre zdravú výživu a chudnutie. Mnohé z kníh z jeho dielne sa stali bestsellermi. Medzi najpopulárnejšie patria Návod na prežitie pre ženu, Návod na prežitie pre bejby alebo Návod na prežitie pre muža. Jeho najnovšou publikáciou je Plán B, vďaka ktorému sa vám podarí zhodiť prebytočné kilogramy.

Ak chcete o výžive vedieť viac, prečítajte si náš online rozhovor. V súvislosti s ním si pre vás pripravil Igor Bukovský v spolupráci s internetovým obchodom iPark.sk zaujímavú kampaň. Každý, kto si v spomínanom e-shope objedná v období od 30. 3. do 12. 4. aspoň jednu z publikácií Návod na prežitie..., dostane k objednávke korešpondenčný lístok. Jeho odoslaním na predtlačenú adresu AKV mu bude následne zaslaný zdarma výtlačok publikácie Nová miniencyklopédia prírodnej liečby. Tak neváhajte.

Vizuál korešpondenčného lístku, ktorý bude pribalený ku každej objednávke z kníh Návod na prežitie...
Zobraziť galériu (3)
Vizuál korešpondenčného lístku, ktorý bude pribalený ku každej objednávke z kníh Návod na prežitie...

 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

31.03.2015 11:24 - otázka od Diana
Dobrý den pán doktor.Chcem sa vás opýtat,ktoré potraviny su najlepšie na zvýšenie imunity.Moj syn trinástročný ,totižto v tomto období býva velmi často chorý.Prekonal chrípku asi pred mesiacom a teraz je znova chorý.Vačšinou to začína zvýšením telesnej teploty,bolestami hlavy a samozrejme kašel a bolesti hrdla.Stravuje sa podla mna zdravo,má vela ovocia aj zeleniny,pohybu má tiež dost tak vobec neviem čo by som ešte mohla prenho urobit aby sa choroby stále nevracali.Dakujem velmi pekne za odpoved.
Diana: ak nebolo urobene dokladne imunologicke vystrenie, odporuam - treba zistit, ktora forma imunity je oslabena.. z toho, co pisete, sa to javi ako porucha skor v bunkovej (celularnej) zlozke, ale to len strielam od pasa.. v takych pripadoch pomaha beta-glukan (naturalna ryza, hliva, ovsene vlocky, banan), vitamin D, probiotika, zinok a vela prirodnych karotenoidov - tak do boja! :-) uz vraj nadcasujem, tak sa musim rozlucit - dakujem Vam velmi pekne za doveru a zaujem, vazim si Vase otazky aj povzbudenia :-) velmi ma mrzi, ze som nestihol vsetko, ostalo vela dolezitych veci otvorenych, ale to by sme asi nestihli ani keby som tu ostal pisat do noci.. to len svedci to tom, kolko roznych veci nas trapi a aki sme krehki.. nic to, ideme dalej, zijeme, hladame, padame a vstavame :-) nech sa Vam vsetko dari a co najlepsie zdravie k tomu Vam zelam! s uctou Igor Bukovsky
31.03.2015 11:19 - otázka od SK
Pekný deň, p.doktor viete mi poradiť zo stravou podporujúcou funkciu štítnej žľazy a naopak stravu ktorej sa vyvarovať?Na upresnenie mám diagnostikovanú zníženú funkciu a užívam syn.hormóny. Vopred ďakujem za odpoveď.
SK: uz som tu spominal napriklad selen.. hypofunkcia stitnej zlazy sa pomalicky stava dalsou epidemiou - niekedy jej tu mozno venujeme specialnu "session" :-) zatial ta kapitola "Stitna zlaza" v knihe pre zeny..
31.03.2015 11:17 - otázka od Zuzana
Dobrý deň prajem, môžem sa spýtať, čo by ste mi poradil niečo pri prekyslení organizmu a pálení záhy, užívam dlhodobo chlorelu, indický skorocel-vlákninu, kyslomliečne výrobky, veľa športujem, nadváha ma netrápi, ale v poslednej dobe trávenie, mám 34r, mám navštíviť gastroenterológa, alebo stačí ešte lepšia úprava stravy? Ďakujem za odpoveď.
Zuzana: asi by som naozaj odporucil konzultaciu s gastroenterologom.. prekyslena urcite nie ste! :-) nech sa nezabudne na vystrenie na celiakiu - najcastejsia skupina s novodiagnostikovanou celiakiou su prave zeny vo veku 30 - 40 rokov.. v tomto smere Vam vsak zelam radsej negativny vysledok! :-)
31.03.2015 11:14 - otázka od Peter Gorelka
Dobry den.Zaujima ma Vas nazor na kefir z tibetskej huby.Zacal som ho robit aj pit ale sposobuje mi zapchu a tazke vyprazdnovanie.Zaujima ma preco.Myslim ,ze az taky zazrak to nie,co vy na to?A dalsia otazka ,cim by som mohol doplnit kvalitne probiotika? Dakujem :D
Peter: potvrdzujete moje rastuce podozrenie a pochybnosti o tychto podomacky vyrobenych "zazrakoch".. nie, nie som apriori zaujaty, ale mam svoje pochybnosti a sledujem, co sa vlastne deje a ako na tieto veci reaguyju rozni ludia - efekt je naozaj rozpacity.. vhodne probiotika: prof. Ebringer, ktoreho si nesmierne vazim, by urcite radil NEPASTERIZOVANu bryndzu, ale ja som presvedeceny, ze to obrovske mnostvo soli nam nerovi dobre (zvlast pri autoimunitnych ochoreniach, chronickom zapale, osteoporoze, infekcii Helicobacterom a pod.).. najcastejsie odporucame nizkotucne kvasene mliecne vyrobky (kefir, acidko, zakys, jogurt a pod) a ked potrebujeme kontrolovat aj druh a mnzostvo podavanych probiotuik, tak siahame po doplnkoch vyzivy, ktore tu vsak nemozem z pochopitelnych dovodov menovat..
31.03.2015 11:10 - otázka od Martina
Dobry den pan doktor, v prvom rade Vam chcem vyjadrit vdaku za Vase skvele knihy. Zmenili stravovanie v nasej mladej rodine a myslim, ze aj pohlad resp. myslenie o jedle ako takom. Co sa tyka mna samej, prvykrat v zivote mam povit, ze nedrzim dietu ale ze zijem uz inak. Moja otazka sa tyka Vasej poslednej knihy Plan B. V 30 dnoch zdraveho chudnutia sa venujete okrem ineho ranajkam, obedom a veceriam. Znamena to, ze neodporucate jest aj desiatu a olovrant. Vzdy som totiz bola v tom, ze zdrave je jest pat mensich porcii. Dakujem velmi pekne a zelam pekny den. Martina
Martina: dakujem, vysvetlujem tam aj rozne rezimy prijmu potravy - je to individualne, ale principialne si myslim, ze zdravemu dospelemu cloveku staci jest 3-krat denne.. boli preskumane aj ostatne formy davkovanie jedal, ale doteraz nebol preukazany ziadny pozitivny ucinok casteho jedenia malych porcii jedla pocas dna na chudnutie..
31.03.2015 11:08 - otázka od Alica
Dobry den pan doktor mam 53 rokov a klimekterium. Co mi poradite na eliminaciu potenia v noci a navalov tepla cez den. Skusala som soju, lanove semena, lanovy olej, datelinu lucnu, pripravky od fi.Energy,vapnik s horčikom, zatial nepomaha nic.Uzivala som 1 rok HSA ta pomohla,ale po roku som mala zvysene pecenove testy.Mam chronicku gastritidu spojenu s autoimunnym postihnutim stit.zlazy a pernicioznu anemiu(kazde 3 mesiace mi pichaju B12). Poradte mi prosim co by sa dalo este vyskusat. Dakujem
Alica: v prvom rade je nesmierne dolezite, aby ste mali spravne kompenzovanu funkciu stitnej zlazy! k tomu Vam pomoze aj vitamin D - vysterit a pripadny deficit upravit cim skor. Zial, nemam v tejto chvili ziadny lepsi napad :-( moc Vam drzim palce, nech to cim skor prehrmi!
31.03.2015 11:05 - otázka od Daniela
Dobrý deň,pán doktor aký máte názor na semienka CHIA? ĎAKUJEM za odpoveď. Daniela
Daniela: dobra, ale nie zazracna vec :-) myslim, ze mlete lanove semeno ma viac biologicky aktivnych latok a benefitov..
31.03.2015 11:04 - otázka od Ivan
chcem sa spýtať, prečo p. Bukovský keď tak zdravo žije nemá vlasy, nosí okuliare a prečo nie je ženatý ? Stojí vám ten zdravý životný štýl zato, že obetujete normálny život, deti, priateľov...
Ivan, blahozelam Vam! Evidentne mate svoj vlastny zivot zvladnuty uz tak dobre, ze ste sa mohli stat expertom aj na cudzie zivoty, ale prezradte mi: vsetky naraz alebo idete podla abecedy a ja som Vam len prisiel rychlo do rany?  Nerobte si, prosim, o mna starost, uz som prezil vela veci, videl velky kus sveta a stretol mnozstvo dobrych a zaujimavych ludi, som vdacny za svoj zivot, citim sa pozehnany a zelam to aj Vam  PS: Vlasy a oci – to je meritko coho, prosim? Ale ak vazne chcete o niecom premyslat, tak nech sa paci: Okuliare nosim asi od troch rokov (vtedy som jedol vela hovadzieho, ktore sa povinne davalo detom) a vlasy mi zacali vypadavat na gymnaziu (vtedy som zase miloval grilovane kurence a pecene kacice od mojich starych mam) – takze nie, od tych ovsenych vlociek, orechov, jahod a brokolice to fakt nebude!  Budte (skoro) zdravy!
31.03.2015 11:04 - otázka od Andrea
Dobrý deň pán doktor, veľmi sa mi páči Vaša najnovšia kniha Plán B, presný návod, ako sa stravovať. Nikde nepíšete o celozrnnej špaldovej múke, aký je Váš názor, je zdravšia ako celozrnná pšeničná?
Andrea: dakujem, tesim sa :-) spaldova je rovnako vhodna, pre niektorych ludi lahsie stravitelna, ale inak obsahuje lepok, takze pozor na myty o tom, ze spaldova muka je vhodna pri celiakii! a tiez pozor na to, aby ola "celozrnna", pretoze samotna "spaldove" cestoviny nie su o nic zdravsie ako tie z bielej muky, pokila nie je na obela explicitne uvedene, ze su vyrobene z CELOZRNNEj spaldovej muky - ale to vsetko Vy urcite viete :-)
31.03.2015 11:02 - otázka od Tono
Dobry den Dr. Bukovsky. JE nieco co moze sposobovat tvorenie podkozneho tuku na intimnych partiach u muzov? v anglictine zname ako spots a vyrastky... nejaky druh jedla alebo zle rozlozenie potravy? Ak sa to da upravit viem sa stavit na vasej klinike. Dermatologia ma zviazane ruky:) Dakujem
Tono: s popisu by mohlo ist aj o nejaku formu familiarnej hyperlipidemie - asi by som odporucil dokladne vysetrit lipidovy profil, pripadne genetiku.. inak Vam, zial, pomoct neviem.. drzim palce, nech sa riesenie najde!
31.03.2015 11:00 - otázka od Korina Šátková
Dobrý deň, Zaujímalo by ma, aký je Váš názor na jarnú očistu pečene pomocou ostropestreca mariánskeho.Ako dlho má trvať kúra a v akej forme ho treba užívať. Veľmi pekne ďakujem
Korina, je to vhodna bylinka, ale zalozit detoxikaciu iba na nej, je podla mna iluzia.. nebojte sa aj tej kaputsy - slubil som o nej par slov, tak teraz ja vhodna chvila: kapustovita zelenina obsahuje latku sulforafan.. teda najprv je to glukorafanin, ktory sa na sulforafan zmeni vplyvom myrozinazy.. uz teraz ste prestali citat? pockajte :-) staci si pamata, ze to, co v kapustovej zelenine (vratane kalerabu) smrdi "sirou a peklom" (= sulforafan) nam velmi pomaha! sulforafan je pre nase bunky "slaby, neskodny jed", ktory provokuje tvorbu nasich vlastncyh detoxikacnych a reparacnych enzymov - a tie nas potom chrania! je to podobne ako neskodna zima (= otuzovanie) stimuluje nasu imunitu (aj hnedy tuk, ale to inokedy :-)) tazke v ramci jarnej detoxikacie nezabudnite denne na kapustovu zeleninu = kapusty, kel, ruzickovy kel, kalerab, karfiol, brokolica, ba aj rukola :-)
31.03.2015 10:55 - otázka od Richard Parso
Dobry den pan doktor, chcel by som Vas poprosit na vas nazor na prekyslenie organizmu. ja osobne ho po precitani clanku www.lovcisarlatanov.sk/tag/prekyslenie-organizmu vnimam ako vyhodnu podporu komercnych aktivit ludi predavajucich preparaty proti prekysleniu organizmu. Rovnako sa chcem spytat, preco vnimate hladovku (pitie cistej vody po urcitu dobu) ako nevhodny prostriedok na regeneraciu tela. Mnohe vyskumy hovoria o jej pozitivach. Sam som hladoval jeden krat 7 dni a jedenkrat 14 dni.
Richard: "prekyslenie" a "odkyslovanie" su skutocne nezmyselne myty! nechajme v pokoji pracovat zlozite chemicke laboratorium nasho tela - ustrazi si pH kazdeho jedneho prostredia, kde to je potrebne - a ked sme chori, poruchy vnutorneho prostredia patria do ruk lekara.. hladovka je ok, ale ma svoje kontraindikacie.. uz som spomenul, ze na strabke mojej ambulancie mame 7-dnovu Detoxikuru, verim, ze mzoe byt uzitocna aj Vam :-)
31.03.2015 10:52 - otázka od daniel
Dobry, je dolezite brat do uvahy denny kaloricky prijem co sa tyka z hladiska zdravia?
ano, ale nezabudnite, ze vsetky kaloricke hodnoty - "dnu" aj !von" su naozaj iba orientacne - jedlane listk "na mieru" a striktne (az neuroticke) pocitanie kalorii nezodpoveda biologickej skutocnosti.. vsetko vysvetluje najnovsi Plan B
31.03.2015 10:51 - otázka od alena a tomas
dobry den pan doktor..mmanzel je vegan.ma 38 rokov,fyzicky pracuje.kolko by mal zjest strukovin denne? samozrejme hovorme orientacne ..napr...cca za salku uvarenych strukovin staci??? a tiez nevieme ako sa pociatju bielkoviny so sojovych vyrobkov napr..robi.
Alena a Tomas: strukoviny mozete konzumovat denne, Tomas aj celu salku :-) dalsim zdrojom bielkovin pre Vas su aj obilniny, orechy, arasidy, zelenina, semena.. s deficitom bielkovin v strave sa v nasdich podmienkach stretavame velmi zriedkavo, najcastejsie pri poruchach prijmu potravy - anorexia, anorektoidny syndrom, ortorexia a pod. pri veganskej strave si skor davajte pozoro na vapnik, vitamin D, zelezo a zinok.
31.03.2015 10:46 - otázka od Jano Horný
Zdravím, aký máte v strede napätého dňa tlak , pulz a cholesterol? Ďakujem a neklamať :-)
Jano: cholesterol sa nemeni pocas dna, takze som zvycajne stale okolo 4,0 az 4,5, puilz aj tlak mi niekedy idu hore - mam radsej, ak je to zo zenskych oci, do ktorych sa divam ako zo slovenskej politickej reality :-) drzte sa aj Vy!
31.03.2015 10:43 - otázka od mirka
Ako detoxikovať a zdravo schudnúť pri DM1 a pritom si nerozhádzať glykémie?
Mirka: minuly mesiac som jednemu nasmu klientovi v takejto situacii venoval moj Plan B a velmi si to pochvaluje.. pozor vsak na hladovku a ine nevhodne formy "detocu".. staci, ak sa budete sustredovat na to, aby ste jedli co najmenej skodlivych a nevhodnych potravin a tych zdravych co najviac.. a k tomu pridat viac kapusty (sulforafan - o chvilu o nom asi napisem viac), medvedi cesnak, rukolu, sparglu, 5 - 10 mg zinku denne a vhodne probiotika.. nech to vsetko dobre dopadne! :-)
31.03.2015 10:39 - otázka od Maria
Dobry den pan doktor, je tomu rok, co som obmedzila sladkosti a jem sladke len 1krat v tyzdni a to bud kolac alebo zmrzlinu (ziadne industrialne sladkosti). V poslednom case mam ale vlci hlad na arasidove M&Ms a neviem si pomoct pokial nezjem cely sacok. Co s tym? Dakujem za odpoved S pozdravom Maria
Maria: podla mna je to dokaz, ze clovek nedokaze bez sacharidov existovat (pri zdravom rozume :-)), ale moji cteni oponenti z radov ketonov a paleofilov su urcite celkom ineho nazoru :-) moja 25rocna skusenost s ludmi, ktori sa pokusaju skrtnut zo svojkho zivota cukry a sacharidy ako take, hovori, ze skor alebo neskor tato snaha konci fiaskom.. jasne, ze jeme vela cukru a jasne, ze jeme vlea bielej muky a bielej ryze - toto ludskemu zdraviu skutocne neprospieva, ale hodit kvoli tomu pod vlak vsetky cukry a vsetky sacharidy? nemyslim, ze je to potrebne, rozumne - ani mozne.. ak pocas tyzdna zaradite do svojej stravy male mnozstva vhodnych ccukrov, nutkanie jest narazovo velke mnozstva by malo ustupit.. drzim Vam silno palce!
31.03.2015 10:35 - otázka od Štepán
Zdravím. Pán doktor, prosím vás, moja mama si kúpila vašu knihu, kde máte množstvo vynikajúcich rád a trikov ako svoje telo očistiť či ozdraviť. Ako študenta ma zaujala najma kapitola, kde sa bližšie vyjadrujete k boju proti "kocovine". Po prehýrenej noci som teda s radosťou siahol po vašich radách, no zostal som v nemom "úžase", keď ako jedna z prvých rád na kocovinu znela : " Mali ste menej piť!" Prišlo mi to troška komické a preto by som sa vás teraz rád spýtal, čo robíte vy v takýchto prípadoch - teda ako sa toho hádam najúčinejšie zbaviť ! Vďaka za odpoveď - váš sympatiznat, študent gymnázia !
Jasne, Stepan, mali ste menej pit - to aby ste na to mysleli uz nabuduce - stoji ten strasny bolehlav naozaj zato? ak ano, postupujte podla dalsich rad a odporucani :-) fruktoza a vitamin C su celkom dobre tipy, ale ako je tam napiisane: nepozname ziadny zazracny sposob, ako tu opicu z hlavy a duse odcarovat mavnutim prutika :-) boli preskumane vsetky ludove aj vedecke sposoby boja proti opici - ziadny univerzalny zazrak sa nenasiel.. dakujem za Vasu doveru a pozdravujem mamu!
31.03.2015 10:33 - otázka od ema
Je vhodne konzumovat kurkumu tak,ze si kazdy den nou posypem rozok s maslom? Ktore korenie je este vhodne konzumovat kazdy den?
Ema: ano, pol az jednu zarovnanu cajovu lyzicku denne - ja by som to radsej dal s olivovym olejom, ale Vasa volba je maslo :-) k najlepsim bylinkam s najsilnejsim antioxidacnym a protrakovinovym ucinkom patri este oregano, rozmarin, kôpor a bobkovy list (radsej mlety).. aj ine su fajn, tieto su najlepsie (pozor vsak pri histaminovej intolerancii :-()
31.03.2015 10:31 - otázka od Gabika
Dobry den, chcela by som sa Vas spytat na nejaky jarny detox. Viackrat som bola u lekara s mojimi problemami s travenim. Skoro denne mavam bolesti brucha, tazke travenie, niekedy mam pocit ze cela spuchnem. Co sa tyka mojich stravovacich navykov, vyhybam sa pecivu, vyprazanym jedlam, snazim sa denne vypit aspon 3 litre vody- cajov(nesladim). Pijem v sak 2 -3 kavy denne. 2v doobednych hodinam vdzy uzijem jednu tabletku psylia.Podlda vysledkov vsak nemam ziadnu intoleranciu, zaludok je v poriadku a aj stitna zlaza. Mne vsak takmer po kazdom jedle spuchne brucho. Su obdobia kedy je to menej ale casto sa to vracia. Preto ma napadlo,ze mozno prave nejaky jarny detox by mojim crevam pomohol. Dakujem velmi pekne :-)
Gabika: tazkosti, ktore popisujete, su dnes coraz castejsie a postihuju stale viac a viac ludi.. osobne pochybujem, ze nejaka (jarna) detoxikacia s tym nieco urobi, ale skusit to mozete.. na strabke mojej ambulancie najdete 7-dnovu Detoxikuru - hura na nu! :-) ..ale ina si myslim, ze je skor beh na dlhsiu trat.. zahrna identifikaciu problemovych potravin, upravu crevenj flory, menezment stresu, vysetrenie pankreasu (pripadne vylucenie diagnoz, na ktore sa doteraz nemyslelo), fyzicku aktivitu, bylinkove caje.. moze ist o klasickey prejav potravinovej intolereancie alebo potravinovej senzitivity (su to dve velmi odlisne situacie a este tento mesiac sa chystame v AKV robit na tuto temu besedu).. to psylioum tomu asi tiez velmi nepomaha, skor by som odporucil skusit nejake rastlionne traviace enzymy (skusmo, ci naozaj nejde o deficiti v tomto zmysle).. nedajte sa! :-)
31.03.2015 10:25 - otázka od veronika
Dobry den p. Bukovsky, diagnostikou alternativnej mediciny mi bol zisteny problem s lektinom. Moze vraj za zvysene zapalove procesy, s ktorymi mam problem uz cca 10 rokov. Po jeho odstraneni sa mi vyrazne zdravotny stav zlepsil a zapal mi uz crp neukazalo. Mozte mi prosim vysvetlit co to vlastne LEKTIN je ? Dakujem a prajem vsetko dobre :) Veronika
Veronika, dovolte mi citovat z mojho clanku "Paleo je Faleo": ...(niektorí) autori radi opakujú tvrdenia, že v „neolitických obilninách a strukovinách je množstvo škodlivých látok“ a k tým, ktoré sú na kríž pribité najčastejšie, patria lektíny. (Sú to bielkovinové molekuly schopné viazať sa s molekulami obsahujúcimi cukornú zložku a vyvolať následnú biologickú reakciu buniek a tkanív – ale viete, o čo ide: napríklad niektoré hadie, hmyzie a bakteriálne jedy, reakcia pri nekompatibilnej krvi a pod.) K tejto téme zopár mojich poznámok: • existujú stovky, pravdepodobne až desaťtisíce rôznych lektínov • lektíny sa nachádzajú nielen v obilninách, strukovinách a solanínovej zelenine (paradajky, paprika, zemiaky a baklažán) ako to tvrdia paleo autori, ale vo všetkých rastlinách, ba aj v mlieku, mäse, vnútornostiach a krvi zvierat (a obsahujú ich tiež baktérie, plesne, hadie jedy a pod.) • niektoré lektíny sú pre človeka toxické, iné majú veľmi priaznivé účinky (známe sú napríklad protirakovinové účinky lektínov z klíčkov pšeničných zŕn) • mnohé lektíny v rastlinných potravinách sa rozkladajú fermentáciou a tepelnou úpravou potravín • koncept paleo tvrdí, že tento rozklad nie je dostatočný a negatívne následky konzumácie lektínov postihujú všetkých ľudí • účinky väčšiny lektínov nachádzajúcich sa v potravinách sú relatívne dobre preskúmané iba vo vzťahu k hemaglutinácií (= zhlukovanie červených krviniek na základe reakcie v systéme krvnej skupiny ABO), nie vo vzťahu ku všetkým biologickým procesom • mimochodom v žiadnom prípade nepotvrdzujú stravovací koncept podľa krvných skupín, pretože všetky testované potraviny reagujú s erytrocytmi všetkých krvných skupin systému ABO rovnako! = nikdy nebola preukázaná žiadna špecificita medzi konkrétnymi potravinovými lektínmi a krvnou skupinou ABO tak, ako to tvrdí dr. D´Adamo alebo u nás napríklad pani Mačingová (mimochodom, aj história vzniku krvných skupín systému ABO je úplne iná, ako tvrdí dr. D´Adamo , ale to už presahuje rámec tohoto článku) • je pravda (a ja sa to snažím komunikovať už vyše 20 rokov), že niektorým ľuďom (ale nie všetkým) pomôže napríklad pri reumatoidnej artritíde, ak zo svojej stravy vylúčia solanínovú zeleninu – to však rozhodne neznamená, že táto zelenina automaticky škodí všetkým ľuďom a že by sme ju preto nemali vôbec jesť • je to veľmi podobné, ako so „strumigénmi“ v kapuste a sóji (to podrobne rozoberám v kapitole Štítna žľaza mojej knihy Návod na prežitie pre ženu) • zhrnutie: lektíny sú veľmi široká a rôznorodá skupina látok, o ktorých vieme v skutočnosti zatiaľ iba veľmi málo a preto podľa mňa čierno-biela interpetácia doteraz známych informácií o lektínoch úplne neopodstatnene generalizuje, mystifikuje a šíri poplašné správy. je mozne, ze uprava VAsej stravy upravila crevnu floru a znizila priepustnost creva a to Vam pomohlo - ak je VAsa strava aj po vyradeni vybranych potravin plnohodnotna, mozete v nej pokracovat, samozrejme. Vsetko doibre!
31.03.2015 10:21 - otázka od Betka
Pán doktor, podarilo sa pribrať (nočným jedením a aj poľavením v jedálničku) počas tehotenstva do 20 tt 10kg, čo je veľa. Dá sa podľa Vás trochu znížiť hmotnosť miernym znížením denného príjmu energie? Sú ženy, ktoré v tehotenstve chudnú kvôli nevoľnostiam, nechutenstvu a zvracaniu a bábätko je v poriadku. Myslíte, že môžem zaradiť jeden deň týždni kedy by som jedla iba surovú stravu a zvyšné dni samozrejme by som jedla zdravo a ľahko? Nechcem už priberať a necítim sa takto dobre, rada by som bola trošku viac fit ako predtým. Mám čakať až po pôrode, alebo môžem znížiť mierne hmotnosť aj teraz? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Betka, je naozwj velmi dolezite, aby ste ziskali kontrolu nad svojou hmotnostou - inak hrozia rizika nielen pre VAs (napr. tehotenska cukrovka), ale aj pre plod a buduce dieta (obezita, astma, cukrovka a pod.) jeden den v tyzdni na surovej strave s dostatoicnym pokrytim kalorii (tuky a oleje) neuskodi, ale dolezitejsie je to, co sa bude diat zvysnych 6 dni v tyzdni :-) mozete skusit moj Plan B, drzim Vam palce!
31.03.2015 10:19 - otázka od ema
zaujimalo by ma ci rastlinna hera je na pecenie zdravsia ako klasicke zivicisne maslo a ci sa ja margariny ako hera palmarin povazuje sa stuzene tuky.vdaka za vasu odpoved
stuzene tuky na pecenie (a plnenie) patria k tym najhorsim formam tukov.. kvalitne margariny urcene na natieranie maju kontrolovany obsah trans-mastnych kyselin pod 1% a navyse, ich spotreba/prijem je ovela mensia - ked sa porovna (margarinom) natrety chlieb/pecivo s nejakym kremovym zakuskom.. idealnym tukom ostava olivovy olej, avokado, orechy a oleje z nich, olejnate semena a oleje z nich, arasidy.. a, ano, kokosovy tuk je ovela lepsi ako bravcova mast, ale zrejme horsi ako vsetko, co som spomenul..
31.03.2015 10:15 - otázka od Seman
Niekoľkokrát som absolvoval 5 dňovú, suchu hladovku, to je aj bez tekutiny. Výborne som sa po nej cítil.Samozrejme, išiel som na to postupne. Uznávate takúto očistu?
fuuha, Seman, bez jedla to je ok, ale bez vody??? s tym nemozem suhlasit :-(
31.03.2015 10:15 - otázka od Ela
Dobrý deň. Za polroka usilovného cvičenia a upravenej stravy som si posilnila organizmus. Cítim sa dobre. Avšak vo svojich 60 rokoch (výška 165/váha 55) mám stále suchú kožu. Môže to mať súvis s imunitou? Nepomletý mak má rovnakú výživovú hodnotu ako pomletý? Môžem tak ako doteraz každý deň bicyklovať na rotopede pri otvorenom okne 30 - 45 minút + 20 - 30 minút jogy? Dobré zdravie a pekné sviatky Vám prajem. Ďakujem za odpoveď.
dobry den, Ela: sucha koza moze byt aj prejavom znizenej funkcie stitnej zlazy - odporucam Vam, aby ste si dali vysetrit krv a dolezite bude aj porovnat nove vysledky s nejakymi starsimi (ak su k dispozicii), vzhladom na vek je riziko oslabenej funkcie stupajuce.. (kapitola Stitna zlaza v knihe Navod na prezitie pre zenu).. jednym z casto zanedbanych prvkov potrebnych pre funkciu stitnej zlazy je selen - odporucam damam Vasho veku bud 3 - 4 paraorechy denne alebo 20 - 50 mikrogramov selenu vo vhodnom doplnku stravy inym dovodom suchej pokozky moze byt aj deficit omega-3 mastnych kyselin: v takom pripade odporucam 1 - 2 polievkove lyzice za studena lisovaneho lanoveho oleja pridavat do jedla, alebo 2 - 3 cajove lyzicky kvalitneho cisteneho rybacieho oleja denne (tiez do jedla) - efekt mozete ocakavat najskor o niekolko tyzdnov, tak budte trpezliva :-)
31.03.2015 10:09 - otázka od simca
pan doktor..ak zjem denne pol kila ovocia a zeleniny + mam za den 3 hlavne jedla rano ov sene vlocky na obed celozrnne cestoviny mozem si dat ako jedno denne jedlo nieco necelozrnne ako napriklad bielu knedlu?biele ro\ky? pytam hlavne kvoli prijmu vlakniny.mam 40 rokov,60 kil..a vsetky vase knihy zaco dakujem
ano, SImca, Vasa strava bude zrejme na slovenske pomery nadpriemerne dobra aj ked do nej zaradite jedno jedlo z bielej muky - ale preco vlastne? ak nebudete mat problemy s vyprazdnovanim, telo si obcas poradi aj s tou bielou mukou :-)
31.03.2015 10:06 - otázka od Barbora
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, začala som ráno piť smoothie, zložené najmä zo zelenej(listovej) zeleniny. Som alergička na peľ a moja otázka je, čo by mi pomohlo pri alergií, ktoré potraviny mixovať. Ak teda niečo také je:) Ďakujem veľmi pekne
dobry a pekny den vsetkym! pocasie vonku nepraje prechadzke, tak nech mame odpustene, ze sedime pri pocitacoch :-) Barbora, zelene smoothies su fajn - lepsie ako odstredene alebo lisovane stavy.. nie som si isty, ci Vam mozu nejako pomioct pri alergii na pele, ale tak ci tak by som odporucal nepit viac ako 4-5 dcl denne (podla telesnej hmotnosti).. pri alergii si vsak celkom urcite dajte vysetrit vitamin D3 v krvi a v pripade deficitu to co najskor rieste vhodnym doplnkom stravy (zial, slnenie ani rybi tuk na to nestaci).. odporucil by som Vam aj pravidelny prijem vhodnych probiotik, a pocas ktirickeho obdobia aj 5 - 10 mg zinku denne (navyse k strave) okrem toho su dolezite aj dalsie opatrenia tykajuce sa perin, obliecok, psa/macky (ak mate), hygieny vlasv a pod. drzim Vam palce!

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu