Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlomený zub odhalil strašnú vec: Keby si ho žena (34) nedala opraviť, do pár týždňov by bola mŕtva!

Lisa prišla kvôli rakovine o polovicu tváre
Lisa prišla kvôli rakovine o polovicu tváre (Zdroj: reprofoto daily mail)

LONDÝN - Keď si Lisa Epsomová zlomila pri otváraní fľaše zub, myslela si, že to spraví jedna návšteva zubára. Hrozne sa mýlila. V skutočnosti prišla o polovicu tváre, pretože zubár objavil rakovinu úst, ktorá bola už tak pokročilá, že pacientku delili od smrti len týždne.

Problémy tridsaťštyriročnej Lisy sa začali v septembri 2013, keď bola na materskej dovolenke so synom Maisonom a dcérou Tiffany. Chcela pre nich otvoriť ovocný džús a použila na to zuby. Jeden si však pri tom zlomila. "Keď som pocítila, že mi chýba kúsok zuba, v duchu som sa preklínala, ako som mohla byť tak hlúpa. Počas môjho posledného tehotenstva sa moje zuby strašne pokazili, tak som mohla tušiť, že nerobím dobre. V skutočnosti mi to ale zachránilo život," hovorí.

Angličanka nahnevaná sama na seba vypľula zub do drezu a objednala sa k zubárovi. Keď jej vyšetroval ústnu dutinu, všimol si podozrivú červenú škvrnu. Lisa o nej vedela už zhruba rok, ale obvodný lekár jej povedal, že sa nemá čoho báť. Bol na veľkom omyle. Zubár nariadil vykonať biopsiu, ktorá potvrdila tie najhoršie obavy. Odhalil dokonca nádor veľkosti golfovej loptičky pod nosom a lícom. "Povedali mi, že keby som sa hneď nezačala liečiť, do niekoľkých týždňov by som bola mŕtva. Mala som vtedy len 33 rokov, kto by postaral o moje deti," pokračuje Lisa.

Rodenej Londýnčanke konkrétne diagnostikovali adenoidný cystický karcinóm, čo je zriedkavá forma rakoviny úst, ktorá si vyžaduje okamžitú liečbu. V decembri 2013 podstúpila štrnásťhodinovú operáciu, počas ktorej pacientke odstránili väčšinu lícnych kostí a podnebia, čím prakticky prišla o polovicu tváre. Tú následne dotvorili tkanivom odobratým zo stehna. Po mesiaci strávenom v nemocnici Lisu pustili domov, no musela absolvovať ešte šesťtýždňovú rádioterapiu. O polroka neskôr šla na kontrolu, ktorá ukázala, že rakovina je preč.

Zvykať si na novú tvár však bolo pre štvornásobnú matku extrémne ťažké. "Stratila som svoju podobu, som znetvorená. Ľudia na ulici na mňa zízajú, akoby som bola nejaké monštrum. Ale som nažive, takže je to len malá cena za to, že môžem vidieť, ako vyrastajú moje deti," dodala Epsomová pre denník Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu