Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci objavili zázračný hormón: Posilňovňa, obezita a chudnutie budú odteraz minulosťou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

SACRAMENTO - Ak sa zapotíte už len pri myšlienke na beh či cvičenie, vedci majú pre vás jednoduché riešenie. Už o tri roky chcú otestovať na ľuďoch pilulku, ktorá vám umožní schudnúť bez toho, aby ste pohli prstom!

Americkí vedci tvrdia, že našli hormón, ktorý má rovnaké účinky, ako cvičenie a svoj predpoklad úspešne testovali na myšiach. Funguje tak, že v krvi reguluje hladinu cukru a pomáha pri chudnutí. Súčasne by mohol byť riešením pre ľudí trpiacich cukrovkou a chorobami, ktoré súvisia s obezitou.

Zázračný hormón vedci z Kalifornie nazvali MOTS-c. Pracuje na báze zvyšovania citlivosti na inzulín a umožňuje telu efektívne spracovať glukózu. Jeho výhodou je, že sa zameriava na svalové tkanivo a pre ľudí, ktorí sa trápia dlhé hodiny v posilňovni, znamená odbremenenie.

Vedci objavili zázračný hormón:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Vedci testovali MOTS-c na myšiach, ktoré boli kŕmené vysoko kalorickou potravou, následkom čoho boli obézne a ich telo nedokázalo produkovať alebo správne využiť inzulín, čím sa rýchlo dostali do stavu, ktorý predchádzal cukrovke.

„MOTS-c je medzi hormónmi unikátny tým, že je zakódovaný v DNA mitochondrií a je hnacou silou buniek, ktoré získavajú energiu z potravy,“ povedal Changhan Lee, vedúci autor výskumu. Rovnaké molekulárne mechanizmy ako u myší fungujú podľa vedcov aj u človeka a všetkých cicavcov. Klinické štúdie u ľudí by mohli začať už v priebehu nasledujúcich troch rokov, informuje Daily Mail.

Vedci objavili zázračný hormón:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu