Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Liga proti rakovine: Dospeli sme...

Darujete svoje 2% z dane Lige proti rakovine Zobraziť galériu (7)
Darujete svoje 2% z dane Lige proti rakovine (Zdroj: Liga proti rakovine)

Žena, ktorá dovŕši 25 rokov, by mala byť rozvážna, ale odhodlaná. Mala by mať dobre vyvinutý ženský inštinkt, byť pripravená na rolu matky. Od muža v tomto veku sa očakáva, že bude silný a dôveryhodný. Bude schopný ochraňovať rodinu, stáť si za svojimi rozhodnutiami a bude predvídavý, aby zabezpečil rodine lepšiu budúcnosť.

Ťažko povedať, či sa dá organizácia prirovnať skôr ku žene alebo k mužovi. Môžeme však konštatovať, že črty z oboch sa na Lige proti rakovine po štvrťstoročnici  fungovania skutočne prejavili.

Máme 25 rokov a dnes už len neveriacky spomíname na naše začiatky (1990). Na naše veľké plány a ale aj veľké prekážky s ich realizovaním. Na stiesnené priestory, na naše silné zapálenie, na prípravu  vlastných smerníc a ideí, aby sme sa „priblížili západu“. Spomíname na prvý rekondičný výlet pre onkologických pacientov, ktorý bol prvou aktivitou, ktorá znamenala konkrétny krok v ústrety pre pacientov. Vtedy sa nik z nás ešte neodvážil ani dúfať, že za ním bude nasledovať ďalších 35 rekondičných a 22 relaxačných pobytov. A všetky pobyty budú pre pacientov úplne bezplatné, pritom však na nezaplatenie...

Ďalším z dôležitých krokov bolo zriadenie Linky pomoci Ligy proti rakovine(1994). Onkológovia „na telefóne“ dali pacientom a ich rodinám to, čo im nik iný dať nemohol – svoj čas a  prístup k špecifickým informáciám.

Po 25-tich rokoch našej intenzívnej práce a transparentnom používaní zdrojov – či už z Dňa narcisov, alebo z asignácie z 2% z daní, držíme v rukách jednu veľmi silnú, zároveň však veľmi krehkú veličinu - dôveru ľudí. Vďaka nej môžeme poskytovať celoročnú starostlivosť o pacientov v podobe psychosociálnej, fyzickej či finančnej výpomoci. Vďaka dôvere ľudí si mohlo viac ako 6 500 pacientov oddýchnuť na týždňovom pobyte,  3000 rodičov mohlo byť v blízkosti svojich detí, ktoré boli hospitalizované na onkológii, nespočetné množstvo ľudí mohlo využiť psychologickú pomoc v 14-tich mestách po celom Slovensku. Všetko samozrejme bezplatne. Vďaka dôvere ľudí sa na 60-tich školách môže už 15 rokov vyučovať nepovinný predmet - onkologická výchova. Podporili sme výskum a pomohli obstarať množstvo zdravotníckych prístrojov – od drobných denne potrebných až po veľké prístrojové vybavenia, nevyhnutné na zlepšenie kvality liečby či života onkologických pacientov. To všetko len vďaka dôvere ľudí.

Máme 25 rokov a vieme, že máme aj  obrovskú zodpovednosť. Voči tým, ktorí nás podporujú i voči tým, ktorí u nás podporu nachádzajú.

Ďakujeme, že sme mohli 25 rokov robiť to, čo sme pokladali za najlepšie a najprínosnejšie. Ďakujeme, ak nám to umožníte i naďalej, lebo cítime, že máme čo ponúkať a robíme to radi.

 

Viac informácií o našej činnosti a možnostiach podpory nájdete na: www.dennarcisov.sk

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu