Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šesť najväčších mýtov o starnutí, ktoré vás môžu dohnať až k predčasnému dôchodku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - Staroby sa bojíme viac než zlej choroby. Toto obdobie vnímame ako slabosť, ktorá dramaticky mení naše myslenie, kondíciu, osobnosť alebo vzťahy. Žiaľ, ak nezmeníme naše postoje, tento scenár nás neminie, tvrdia vedci.

Doktorka Sharon Horesh Bergquist pre CNN vysvetlila, prečo je dobré starnutie a v čom spočívajú jeho výhody. „Sme zaplavení správami, že starnutie je niečo, z čoho by sme mali mať strach alebo bojovať s ním.“ Len málokto si uvedomuje, že by to mohlo byť aj celkom inak. Vedecké štúdie totiž upozorňujú, že na priebeh starnutia majú vplyv aj postoje človeka k starobe, teda jeho myslenie. Ľudia s kladným postojom k starnutiu si dlhšie udržia fyzické i psychické zdravie.

Publicistka Anne Tergesen sa rozhodla vyvrátiť šesť najčastejších mýtov o starobe, ktoré sú všeobecne rozšírené, aby motivovala každého v produktívnom veku: Keď budete starnutie vnímať ako boj, ľahko sa môže stať, že prehráte.

Šesť najväčších mýtov o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Čím viac cvičíte, tým lepšie

Ak si myslíte, že intenzívnym tréningom môžete poraziť starobu, mýlite sa. Anne Tergesen vychádza z 40-ročného výskumu zdravia srdca, z ktorého vyplynulo, že bežci žili v priemere o šesť rokov dlhšie ako nebežci. Avšak u ľudí, ktorí bežali viac ako 4 hodiny týždenne, už takéto výhody neboli preukázané. Tí, ktorí behávali len jednu až dve hodiny týždenne, mali najlepšie zdravotné výsledky. To len dokazuje, aký dôležitý je pre srdce relax!

Mladí ľudia sú kreatívnejší

To je relatívne, tvrdí Tergesen. Pokiaľ ide o schopnosti inovácie a predstavivosti, tie dosahujú vrchol medzi 20. až 30. rokom života. Ale David Galenson z Chicagskej univerzity posudzoval 300 slávnych umelcov, básnikov a spisovateľov podľa obdobia, keď vytvorili svoje najhodnotnejšie diela. Z jeho záverov vyplynulo, že čím viac skúseností mali, tým viac rozvinuli svoj tvorivý potenciál. Neprekvapuje, že to bolo až na prahu staroby!

Naša inteligencia bude klesať

Posledné štúdie hovoria o nových spôsoboch myslenia a nie nevyhnutnom úbytku kognitívnych schopností. Z ich záverov vyplýva, že aj staršie mozgy sa dokážu učiť nové veci a rozvíjať sa. Aj keď starší ľudia dosahujú horšie výsledky v testoch mentálnej kapacity, lepšie zvládajú situácie reálneho života. Navyše, mozog je potrebné namáhať stále. To znamená, že by sme mali opustiť svoju komfortnú zónu a nevyhovárať sa na starobu.

Starí ľudia nie sú pre zamestnávateľov zaujímaví

Podľa Tergesen tvoria 22 % amerických zamestnancov ľudia vo veku 55 rokov a starší. Myšlienka o nižšej adaptabilite je podľa nej spoločenský stereotyp. V zamestnaní, v ktorom sú potrebné skúsenosti, môžu mať starší ľudia oveľa vyššiu hodnotu.

Budeme stále osamelejší

Hoci sa naše sociálne kruhy vekom zmenšujú, neznamená to, že by sme mali byť opustení. Ako naznačujú rozličné výskumy, priateľstvá sa vekom stávajú pevnejšími. Zmysluplné vzťahy máme tendenciu časom ešte viac prehlbovať a opúšťame tie, ktoré nás menej uspokojujú.

Starí ľudia sú mrzutí

Napriek tomu, že práve vaši starí rodičia nie sú veľmi tolerantní voči susedom, štatistiky hovoria jasne. Vrchol pocitu šťastia dosahujeme v strednom veku a 90 % ľudí opúšťajú depresie, keď sa vyrovnávajú s prechodom do vyššieho veku.

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu