Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krásny prírodný úkaz ohuruje mnohých: Modrastá žiara však môže byť toxická!

More v Hongkongu žiari potenciálne toxická svietivka trblietavá. Zobraziť galériu (4)
More v Hongkongu žiari potenciálne toxická svietivka trblietavá. (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Modrastá žiara, ktorá v noci osvetľuje more okolo hongkonského pobrežia, vyzerá na prvý pohľad nádherne. To, čo môže okúzľovať romantiky alebo fotografov, znepokojuje morských biológov, pretože tento jav spôsobuje škodlivá a potenciálne toxická svietivka trblietavá (Noctiluca scintillans), napísal spravodajský server news.som.au.

Svietivka trblietavá vyzerá ako riasa a môže sa správať ako riasa. Ale riasou tak celkom nie je; ide o jednobunkový organizmus, ktorý technicky vzaté môže fungovať ako živočích aj ako rastlina. Výskyt týchto organizmov umožňuje poľnohospodárske znečistenie vody, tieto organizmy môžu ohrozovať morský život i miestne rybárstvo, uviedla oceánologička Georgijskej univerzity Samantha Joyeová, ktorá skúmala zábery žiariacej vody okolo Hongkongu.
 
 
"Tie fotografie sú nádherné. Je len krajne nešťastné, že túto záhadnú a majestátne modrá spôsobuje Noctiluca," povedala Joyeová. Rovnaký problém sa podľa nej a ďalších odborníkov čím ďalej, tým častejšie objavuje po celom svete. Noctilucy sa živia planktónom a následne ju konzumujú ďalšie druhy živočíchov. Ako planktón, tak aj svietivka sa vo vode rozširujú v čase, keď sa zvýši prísun dusíka a fosforu spláchnutého z fariem na pevnine.
 
 
Na rozdiel od podobných organizmov sama svietivka neprodukuje chemické látky, ktoré môžu napadnúť nervový systém alebo časti tela. Ale podľa nových štúdií je jej úloha oveľa zložitejšie; vzhľadom k tomu, že je tak predátorom, tak korisťou, môže v konečnom dôsledku zvýšiť akumuláciu toxínov z rias v potravinovom reťazci, uviedol oceánológ R. Eugene Turner z Luisianskej štátnej univerzity.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu