Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Unikátny asteroid sa blíži k Zemi: Vedci sú ako na ihlách, treba ho pozorne sledovať!

(Zdroj: Pinterest)

BRATISLAVA – K Zemi sa približuje obrovský asteroid, ktorý pozorne sledujú vedci po celom svete. Ide o 550 metrov široký asteroid s označením 2004 BL6, ktorý poletí v blízkosti 1,2 milióna kilometrov, teda trojnásobku vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom. Pre našu planétu tak nepredstavuje žiadnu hrozbu, napriek tomu fascinuje vesmírne strediská. Prečo?

Najbližšie sa totiž podľa dostupných údajov nejaký podobný objekt takto priblíži k Zemi až v roku 2027. Vedci preto už mesiace sledujú dráhu a povrch tohto svojím spôsobom výnimočného asteroidu, a to aj vďaka Goldstonovej anténe NASA Deep Space Network v Kalifornii a observatóriu Arebico v Puerto Rico. Vysielajú do vesmíru lúče mikrovlnných signálov, ktoré sa od povrchu asteroidu odrazia a vrátia naspäť a potrebnými údajmi.

„Pre objekty tejto veľkosti, ktoré sa dostanú tak blízko, sú radarové pozorovania ekvivalentné preletu kozmickej lode v súvislosti s objemom dát, ktoré z toho môžeme mať,“ hovorí hlavný vyšetrovateľ Lance Benner z laboratórií NASA v Pasadene. Prvým krokom je zasadiť asteroid do času a priestoru, čo umožní pochopiť jeho pohyb. Benner dodáva, že objekt treba pre jeho veľkosť neustále pozorovať.

„Skutočne ide o lacné poistenie, ak sledujeme takéto objekty na pravidelnej báze,“ povedal pre portál Space.com. Výsledné čiernobiele "mapy" povrchu by podľa neho mohli zároveň pomôcť obchodným spoločnostiam, ktoré v budúcnosti plánujú na podobných, na rôzne kovy bohatých asteroidoch, ťažiť. Vzhľadom na kvalitu obrázkov, ktoré môžu vedci získať, očakáva sa, že v tomto smere ide o udalosť roka.

Séria obrazov asteroidu takisto pomôže Bennerovmu tímu zostrojiť trojrozmerný model objektu, čím budú vedieť predpovedať, ako sa točí. Existuje takisto 17 percentná šanca, že sa za asteroidom, ktorý s bežným teleskopom uvidíte len ako svetelnú šmuhu, ťahajú aj menšie objekty. Najlepšie zábery podľa predpokladov získajú počas nocí od utorka 27. januára do 1. februára.

„Pre nás je najvzrušujúcejšie to, že o tomto ňom nič nevieme, ale je pravdepodobné, že budeme mať príležitosť veľa sa naučiť a vidieť veľa detailov. Vždy keď jeden z takýchto objektov letí tak blízko, ponúka nám to jedinečnú možnosť – takmer vždy zistíme niečo, čo sme ešte nevedeli, takže očakávame prekvapenie,“ opisuje nielen svoje nadšenie Benner.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu