Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rodičia, pozor na zlú výchovu dievčat: Môžete v nich zabiť génia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PRINCETON - Ženy sa podľa psychologičky vyhýbajú oblastiam, v ktorých vyrastá veľa géniov – a to je dôvod, prečo sa radšej venujú sociológii ako biochémii. Boja sa odborov, ktoré si vyžadujú vrodený talent a radšej sa vrhajú na oblastí, kde im stačí usilovnosť a pracovitosť. Takýto scenár je výsledkom našich kultúrnych stereotypov.

 „Je oveľa menej pravdepodobné, že ženy získajú doktoráty v oblastiach, ktoré si vyžadujú lesk génia,“ hovorí Sarah-Jane Leslie, profesorka psychológie na Princetonskej univerzite a autorka novej štúdie, ktorú predstavila začiatkom týždňa odbornej verejnosti.

Leslie skúmala viac ako 1 800 vedcov a postgraduálnych študentov z 30 rôznych vedeckých disciplín. Účastníci výskumu mali zhodnotiť, do akej miery potrebujú na úspech vo vede prirodzený talent a do akej miery je úspech výsledkom tvrdej práce. Ukázalo sa, že ženy sa oveľa viac spoliehajú na pracovitosť, než talent.

Výskum okrem iného odhalil aj to, že niektoré odbory majú až prekvapivý počet vedcov, ktorí si myslia, že sú geniálni. Napodiv, filozofi nadhodnocujú svoj talent oveľa viac, ako biochemici, štatisti či fyzici, uviedol Vocativ.

Profesorka Leslie predpokladá, že výsledky do veľkej miery ovplyvnili spoločenské predsudky. „Kultúrne asociácie oveľa častejšie spájajú s intelektuálnou brilantnosťou mužov, ako ženy,“ vysvetlila odborníčka. V spoločnosti sú hlboko zakorenené mužské kultúrne ikony géniov typu Scherlock Holmes s vrodeným talentom a ženské intelektuálne ikony typu Hermione Granger. „Ženský úspech sa vykladá ako výsledok dlhého a intenzívne štúdia, nie ako ako dôsledok prirodzeného talentu,“ uzavrela psychologička.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu