Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ostrý konflikt medzi Poľskom a Ruskom: Stačila jedna veta šéfa diplomacie o Osvienčime!

Nemecký nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor. Zobraziť galériu (3)
Nemecký nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor. (Zdroj: wikipedia.org, sunday-news.wider-des-vergessens.de)

MOSKVA - Je dôležité rešpektovať spomienku na tých, ktorí oslobodili Európu, a prestať zosmiešňovať dejiny, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Reagovalo tak na tvrdenia šéfa poľskej diplomacie Grzegorza Schetynu, podľa ktorého nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau oslobodili Ukrajinci z Prvého ukrajinského frontu.

"Koncentračný tábor Osvienčim oslobodil prvý ukrajinský front. V ten januárový deň tam boli Ukrajinci a práve oni otvorili bránu na tábore," vyhlásil Schetyna v stredu v rozhovore pre poľské rádio.

"Je naozaj ťažké si predstaviť, že vládny predstaviteľ na tak vysokej úrovni ako Schetyna môže byť tak neznalý. Je všeobecne známe, že Auschwitz oslobodila sovietska Červená armáda, ktorej vojaci zastupovali všetky národnosti a bojovali s rovnakým hrdinstvom," citovala z vyhlásenia ruského rezortu diplomacie agentúra TASS.

"Mimochodom, Prvý ukrajinský front mal pred novembrom 1943 oficiálny názov Voronežský front a predtým Brianský front. Domnievame sa, že niektorí jednotlivci by mali prestať zosmiešňovať dejiny a nedopustiť, aby ich protiruská hystéria zatlačila na okraj neúcty voči tým, ktorí nešetrili vlastné životy za oslobodenie Európy," dodalo ruské ministerstvo.

Hrôzy Osvienčimu

Ostrý konflikt medzi Poľskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikipedia.org, sunday-news.wider-des-vergessens.de)

Ostrý konflikt medzi Poľskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikipedia.org, sunday-news.wider-des-vergessens.de)

Podľa televízie RT zazneli Schetynove slová vo vysielaní poľského rozhlasu, keď odpovedal na otázku súvisiacu s pozvaniami na ceremóniu pri príležitosti 70. výročia oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau. Sovietska armáda ho oslobodila 27. januára 1945. Ruský prezident Vladimir Putin sa na podujatí nezúčastní, pretože nedostal pozvánku, informoval v utorok jeho hovorca Dmitrij Peskov. Rusko bude podľa neho zastupovať šéf prezidentskej administratívy Sergej Ivanov.

K vyhláseniu Schetynu sa vyjadril aj ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Poľskému ministrovi pripomenul, že dôvod názvu Prvý ukrajinský front je ten, že "oslobodil Ukrajinu od nacistov predtým, ako sa prebojoval do Poľska". "Bol mnohonárodný a pozostával z Rusov, Ukrajincov, Bielorusov, Gruzíncov, Arménov, Azerbajdžancov, zástupcov národov Strednej Ázie a mnohých ďalších vyše 100 etnických skupín zo Sovietskeho zväzu. Som si istý, že nemal v úmysle uraziť tak veľa ľudí," dodal Čurkin na adresu šéfa poľskej diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu