Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kašlete? Niekoľko jednoduchých rád ako na kašeľ

Kašlete? Niekoľko jednoduchých rád ako na kašeľ Zobraziť galériu (5)
Kašlete? Niekoľko jednoduchých rád ako na kašeľ

Kašeľ nie je choroba, ale príznak ochorenia. Predstavuje obranný reflex vyvolaný vírusovou alebo bakteriálnou infekciou, chemickým, mechanickým alebo tepelným podráždením.

Pri samoliečbe kašľa a výbere prípravku proti kašľu musíte v prvom rade identifikovať, o aký druh kašľa ide. Stretnúť sa môžete s dvoma základnými druhmi kašľa:

Suchý (dráždivý) kašeľ – objavuje sa väčšinou na začiatku ochorenia. Nakoľko sa pri ňom nevytvárajú hlieny, nemá liečebný účinok a je pre pacienta aj organizmus vyčerpávajúci. Preto je vhodné ho tlmiť.
Vlhký (produktívny) kašeľ – je sprevádzaný tvorbou hlienu. Vykašliavaním hlienu sa očisťujú dýchacie cesty a zbavujú sa aj choroboplodných zárodkov. Vlhký kašeľ preto netlmíme, práve naopak, tvorbu hlienu podporujeme a zároveň sa snažíme uľahčiť jeho vykašliavanie.

Po identifikácii druhu kašľa, aby sme zabezpečili čo najrýchlejšie a najefektívnejšie vyzdravenie, je čas siahnuť po metódach, pri ktorých si nemusíte lámať hlavu nad typom kašľa, ani sa obávať neželaného účinku.

Niekoľko jednoduchých rád na prevenciu pred nákazou vo vašom okolí a pre efektívnejší boj s kašľom:

Chráňte svoje okolie pred nákazou. Pri kašli môžu mikróby zasiahnuť okolie až do vzdialenosti 2 m!  Pri kašli alebo kýchnutí  môže rýchlosť vzduchu dosiahnuť až 160km/hod.!

Myslite tiež na to,  aby ste znížili riziko prenosu mikróbov:

-              Pri kašli si prikryte ústa a nos rukou alebo hygienickou jednorazovou papierovou vreckovkou.

-              Pravidelne si umývajte ruky, najmä po vysmrkaní sa, po kašli alebo kýchnutí, po návšteve chorého človeka, pred prípravou alebo servírovaním jedla. Pre správne umytie rúk sa odporúča použitie tekutého mydla počas doby 30 sekúnd.

-              Používajte hygienické vreckovky na jedno použitie, po použití zahoďte vreckovky do odpadkového koša s vrchnákom a následne si umyte ruky.

-              Vetrajte miestnosti v byte každý deň, aby sa vzduch vymenil.

2.            Pri liečbe kašľa:

-              Niekoľko krát denne si vyplachujte nos fyziologickým roztokom.

-              Pite dostatočné množstvo tekutín, aby ste telo dostatočne hydratovali.

-              Zvlhčujte vzduch v miestnosti, aby ste zabránili podráždeniu slizníc. V spálni umiestnite zvlhčovače, alebo môžete na radiátor postaviť pohár vody (pokiaľ nie je elektrický!) . Odporúča sa tiež sušiť mokrú bielizeň v miestnosti.

-              Pri nočnom kašli sa odporúča zvýšiť polohu hlavy pomocou vankúša.

-              Vyhýbajte sa zafajčeným priestorom

Ak to nestačí, môžete liečiť kašeľ prírodným sirupom Stodal, ktorý pôsobí na kašeľ rôzneho druhu na každej úrovni dýchacích ciest, pretože obsahuje kombináciu viacerých účinných látok, z ktorých sa uplatňuje práve tá najvhodnejšia.  Už viac nemusíte nakupovať rôzne druhy liekov proti kašľu a striedať ich s rizikom, že sa netrafíte.  Po užití  lieku sa nemusíte obávať ospalosti či vytvorenia návyku. Nakoľko sirup neobsahuje kodeín je vhodný pre celú rodinu vrátane detí, tehotných a dojčiacich žien.

V prípade, že kašeľ neustúpi  do 5 dní, je bolestivý, alebo sprevádzaný horúčkou, je potrebná konzultácia s lekárom.

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu