Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Stredoškolský učiteľ dáva žiakom lekcie: Toto sú otázky, ktoré sa deti pýtajú o sexe!

Al Vernacchio Zobraziť galériu (5)
Al Vernacchio (Zdroj: YouTube)

PHILADELPHIA - Stredoškolský učiteľ Al Vernacchio zvedavým žiakom odpovedá na všetky otázky tajomnej sexuality medzi mužom a ženou. Jeho rady však môžu podučiť aj dospelých, ktorí už prekročili zakázanú hranicu územia telesných rozkoší.

Podľa učiteľa zo súkromnej quakerskej americkej školy nemôžu vzťahy a intimita naplnená potešením prebiehať vo vákuu. Sexualita a medziľudské vzťahy s ňou súvisiace zasahujú celý náš život. Preto svojrázny učiteľ do rohu triedy umiestnil škatuľu od topánok s otvorom. Je to box, do ktorého môžu deti hádzať papieriky s otázkami týkajúcimi sa ľudskej sexuality, na ktoré odpovedá počas vyučovacej hodiny. Na niektoré z nich vám učiteľ odpovieme hneď teraz!

Stredoškolský učiteľ dáva žiakom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock)

Prečo je sex taký dobrý?

Po prvé, sexualita má pre nás dôležitý evolučný význam, preto sa na ňu viažu dobré pocity. Keby bol sex taký, ako vŕtanie zubu v dentálnej ambulancii, ohrozilo by to ľudský druh. Naše telá sa preto vyvinuli s vysokou citlivosťou okolo genitálií, vnímavé na sexuálnu stimuláciu. Časti tela, ktoré prinášajú sexuálne potešenie pri stimulácii, nazývame erotogénne zóny a mechanizmy sexuálnej rozkoše zahŕňajú kombináciu nervových impulzov, zvýšený prietok krvi a svalového napätia.

Po druhé, so sexom sa viažu aj zložité emocionálne pocity ako zdieľanie intimity, láska a vášeň. Tieto emocionálne stavy prehlbujú sexuálne potešenie.

Kedy je niekto fyzicky a psychicky pripravený na sex?

Popravde, záleží na okolnostiach. Tak ako sme všetci jedinečné bytosti, aj naše vzťahy sú jedinečné. So sexualitou je najvhodnejšie začať vtedy, keď je spojená s láskou a obaja ľudia môžu zdieľať krásne pocity ako vášeň a vzájomná dôvera. Tie sa však nevyvinú rýchlo, preto by sme so sexom nemali začať na prvom rande alebo na začiatku nového vzťahu.

Okrem toho, ľudia nie sú pripravení na sex, keď nie sú schopní so svojím partnerom hovoriť o jeho dôsledkoch. S tým súvisia rôzne praktiky bezpečného sexu. Mladí ľudia musia byť pripravení čeliť reakciám okolia a byť ochotní zdieľať emocionálne stavy svojho partnera.

Stredoškolský učiteľ dáva žiakom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock)

Mohli by sme použiť balón ako kondóm?

Na túto otázku existuje krátka odpoveď: Nie! Je to veľmi nebezpečné a nezdravé. Hoci aj balóny sú vyrobené z latexu, neznamená to, že sú zameniteľné. Podobne ako nemôžeme zameniť ceruzkovú gumu za pneumatiku, aj keď sú obe z gumy.

Keď človek nemá dostatok sebavedomia, aby si zaobstaral kondóm, nie je pripravený na sex?

Niekedy sú ľudia v rozpakoch, keď si majú vybrať a kúpiť kondóm, preto hľadajú rozličné náhrady. Kondómy je možné zakúpiť napríklad v každej lekárni a na ich nákup neexistujú žiadne vekové limity. Mnohé zdravotné kliniky ich dokonca poskytujú zadarmo, nehovoriac o školách, ktoré ich rozdávajú ako prevenciu pred sexuálnymi ochoreniami a neželaným otehotnením.

Ale ak človek nemá dosť sebavedomia, aby si ich zadovážil, potom možno naozaj nie je pripravený na styk. Byť pripravený na pohlavný akt znamená byť schopný zvládnuť všetky aspekty tejto situácie, vrátane ochrany. „Ak nemôžeš prevziať zodpovednosť za zabezpečenie kondómov, potom nesmieš mať taký druh sexuálnej aktivity, ktorá vyzýva k ich používaniu,“ radí učiteľ.

Stredoškolský učiteľ dáva žiakom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock)

Ako zistíme, že je muž zamilovaný?

Existuje mnoho spôsobov, akými ľudia reagujú a v tomto prípade, žiaľ, neexistuje jednoznačná odpoveď. Niektorí ticho a zamilovane čakajú, kým si ich milovaný objekt všimne. Niektorí svojim pocitom nerozumejú a k vytúženému človeku sa správajú nepríjemne alebo podráždene.

Najlepší spôsob, ako zistiť, či sa niekomu páčite, je spýtať sa ho na to. Možno je to trápne, ale dostanete jednoznačnú odpoveď. Môžete tak urobiť prostredníctvom sociálnej siete alebo priateľov – nepriamo, ale tým sa len celá vec dostane na oči a uši verejnosti. Najhoršie, čo človek môže odpovedať, je nie. Verte však, že aj na takúto odpoveď je každý z nás dosť silný, tvrdí učiteľ sexuálnej výchovy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu