Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dozorca (93) z Osvienčimu prosí o odpustenie: Počujem krik mŕtvych v mojich snoch!

Oskar Gröning sa modlí za zmierenie Zobraziť galériu (6)
Oskar Gröning sa modlí za zmierenie (Zdroj: YouTube)

BERLÍN - Súd v dolnosaskom meste Lüneburg konečne rozhodol, že 93-ročný bývalý dozorca z tábora smrti Oskar Gröning, ktorý prosil o odpustenie, bude súdený. Prokuratúra muža už v septembri obžalovala z podielu na 300 000 vraždách v nacistickom tábore.

Sudca oznámil, že existuje dostatok dôkazov, aby bol obžalovaný súdený. Dátum začatia procesu nestanovil, ale podľa médií by to malo byť začiatkom budúceho roka. K žalujúcej strane sa pripojilo 50 osôb, ktoré prežili holokaust alebo sú príbuznými obetí.

Dozorca (93) z Osvienčimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: youtube, )

Prokuratúra je presvedčená, že obžalovaný pomáhal nacistickému režimu s ekonomickými ziskami, čím podporil systematické zabíjanie. Gröning v Osvienčime evidoval zaistený majetok väzňov medzi májom a júnom 1944, kedy do Osvienčimu prišlo okolo 425 000 Židov z Maďarska, z ktorých 300 000 bolo takmer ihneď povraždených v plynových komorách.

Dozorca (93) z Osvienčimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Gröning podľa médií odmietol popieranie holokaustu a dobrovoľne sa rozhodol o svojom pôsobení v Osvienčime otvorene hovoriť. Okrem iného opísal rad zverstiev, ktorých bol v tábore svedkom. Tvrdí ale, že sám sa žiadneho zločinu nedopustil a bol len svedkom masakry. Dodnes vraj podľa denníka Mirror v hlave počuje desivé výkriky obetí a nikdy nezabudne na pohľady zavraždených detí. „Roky počujem krik mŕtvych v mojich snoch. Tento pocit viny ma nikdy neopustí. Môžem prosiť len o odpustenie a modliť sa za zmierenie,“ uviedol Gröning.

Dozorca (93) z Osvienčimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Dozorca priznal, že v koncentračnom tábore triedil peniaze a majetok zavraždených v plynových komorách a potom ich odosielal do Berlína. Podľa súdu však existuje podozrenie, že pomáhal selektovať Židov, ktorých poslali na smrť.

Dozorca (93) z Osvienčimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Niektorí o vlások unikli spravodlivosti

Gröning je jedným z troch desiatok niekdajších údajných osvienčimských dozorcov, ktorých stíhanie vlani v septembri odporučili spolkoví žalobcovia poverení objasňovaním nacistických zločinov. Pre hannoverské zastupiteľstvo je Gröningov prípad v poradí štvrtým. Dva z prípadov prokuratúra odložila kvôli zlému zdravotnému stavu podozrivých a tretí ukončila kvôli úmrtiu podozrivého. Gröningovo stíhanie prinieslo nádej, že Hitlerove zločiny budú čeliť spravodlivosti. Podľa doktora Zuroffa, lovca nacistov, si títo zločinci nezaslúžia súcit, pretože ho nemali ani so svojimi obeťami.

Dozorca (93) z Osvienčimu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Zoznam zločincov nacizmu sa každým mesiacom môže zmenšovať. V novembri lovci nacistov odhalili smrť kapitána SS Aloisa Brunner, ktorý bol dvorným Hitlerovým mučiteľom. Ukázalo sa, že zomrel zhruba v roku 2010 v Sýrii ako 98-ročný a bol považovaný za jedného z desiatky najhľadanejších nacistických vrahov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu