Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO vyvolalo poplach: Všetko mohlo byť inak, slávni väzni z Alcatrazu vraj prežili útek!

Z väznice utiekli jediní traja muži Zobraziť galériu (5)
Z väznice utiekli jediní traja muži (Zdroj: YouTube)

SAN FRANCISKO - Podľa expertov mohli traja slávni väzni z Alcatrazu svoj pokus o útek prežiť. Jedinou podmienkou však je, že z jednej z najprísnejších väzníc na svete v roku 1962 utiekli až po jedenástej v noci!

V roku 1962 vypukol v San Francisku poplach. Trom väzňom, Clarencovi Anglinovi, Johnovi Anglinovi and Frankovi Morrisovi sa podarilo opustiť múry obrovskej pevnosti a ocitnúť sa v šírom mori. Od osudného 11. júna, keď naposledy plachtili na provizórnej plti, ich nikto viac nevidel. Podľa oficiálnych hypotéz zahynuli na mori.

Napriek tomu, že ich prežitie bolo málo pravdepodobné, mohli podľa novej štúdie nájsť úkryt a ostať nažive. Keby to bola pravda, John a Clarence Anglin by dnes mali 84 a 83, a Morris by oslávil 88.

Ak malo väzenské trio šťastie, vyhlo sa záhube v morských vlnách
Zobraziť galériu (5)
Ak malo väzenské trio šťastie, vyhlo sa záhube v morských vlnách  (Zdroj: YouTube)

Traja bankoví lupiči strávili mesiace hrabaním únikového tunela kovovými lyžicami. Potom sa im podarilo oklamať strážnikov pomocou falošných hláv vyrobených z mydla, toaletného papiera a vlasov. Podľa FBI vstúpili na otvorené more niekedy medzi 20. hodinou večer a 2. hodinou ráno na improvizovanom člne.

VIDEO vyvolalo poplach: Všetko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

V chladných vodách sanfranciskej zátoky mali len veľmi malú šancu na prežitie s výnimkou času, ktorý im mohol byť priaznivo naklonený. Ak by utiekli okolo pol jedenástej v noci, s veľkou pravdepodobnosťou zahynuli. Po rozsiahlom pátraní však telo žiadneho z mužov nebolo vyplavené vodou a ich osud ostáva záhadou.

Simulácia úteku z Alcatrazu

Tím holandských vedcov z univerzity v Delfte a Výskumného ústavu v Deltares sa pokúsil o simuláciu odvážneho úteku väzňov. Z historických prílivových údajov vyplynulo, čo by sa stalo, keby muži utiekli v určitých modelových hodinách. Na vlny okolo Alcatrazu vyslal tím vedcov desiatky virtuálnych lodí v trasách možných únikových ciest, uviedol Mirror.

Na základe simulácií vedci zistili, že keby muži opustili väznicu o pol jedenástej v noci, s najväčšou pravdepodobnosťou by skončili pri Golden Gate Bridge. Model tiež zobrazil trosky člna presne tam, kde našli o deň neskôr lopatku a zopár osobných vecí. Ak by väzni vstúpili do vody neskôr, zhruba okolo jednej hodiny ráno, príliv by sa obrátil a nabrali by iný smer. Vtedy by sa vtlačili späť do zátoky a plavili k ústiu rieky Sacramento alebo by smerovali k Oaklandu a Ostrovu pokladov. V oboch prípadoch by však na vode strávili toľko času, že by zomreli na podchladenie.

VIDEO vyvolalo poplach: Všetko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Ak by muži opustili Alcatraz pred 23. hodinou, nemali by takmer žiadnu šancu na prežitie. Silné morské prúdy by ich unášali ďalej po mori. Ak však odišli až po 23. hodine, s veľkou pravdepodobnosťou dosiahli zátoku Horseshoe severne od Golden Gate Bridge.

„Samozrejme, simulácie presne nedokazujú, čo sa vtedy stalo, ale modely naznačujú možné následky na základe hydraulických informácií,“ povedal doktor Baart z výskumného tímu o novej štúdii, ktorú vedci predstavili na zasadnutí Americkej geofyzikálnej únie v San Francisku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu