Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Toto sú najbizarnejšie znamenia, ktoré v minulosti usvedčovali bosorky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Obdobie od 15. do 18. storočia čarodejníctvu veľmi neprialo. Ak si myslíte, že stačilo mať bradavice a lietať na metle na to, aby vás upálili na hranici, mýlite sa! Európski inkvizítori zabili viac ako 200 000 ľudí, ktorí spĺňali ich choromyseľné kritériá.

Pred viac ako dvomi storočiami ľudia neboli takí tolerantní ako dnes a verili, že čarodejnice a vlkolaci pre nich predstavujú veľkú hrozbu. Po celej Európe bolo v rámci inkvizičnej perzekúcie upálených alebo inak umučených okolo 200 000 ľudí!

Ako vyzerajú čarodejnice?

Väčšina usvedčených čarodejníc boli chudobné a staré „baby jagy“. Počas anglického bosoráckeho šialenstva v roku 1640 reverend John Gaule trval na tom, že každá žena s vráskavou tvárou, chlpatým obočím a perou, s medzerou medzi zubami, škúliaca, so škrípajúcim hlasom a hubatá, bude obvinená z čarodejníctva.

Toto sú najbizarnejšie znamenia,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Kúpeľ

Bol to jeden z najbežnejších spôsobov, ako dokázať bosoráctvo. Ženy boli pokropené svätenou vodou a museli sňať svoju spodnú bielizeň. Potom im zviazali ľavý palec s pravým a naopak. Následne ich hodili do rybníka alebo rieky. Ak by sa žena vznášala na vode, bola to čarodejnica. Keby sa topila a utopila, bola by vylovená. Verilo sa, že čarodejnice odmietli sviatosť krstu a voda odmietala ich telá.

Bosorácke bradavky

Lovci bosoriek ženy nútili vyzliecť sa, aby mohli dôsledne preskúmať ich telo, či nenesie známky diablových znakov, ktoré mali byť pozostatkom paktu s diablom. V prípade, že mala žena väčšiu bradavku, bol to znak toho, že ju sal jej zvierací potomok. Rozličné vyrážky či materské znamienka mohli nešťastnicu usvedčiť z bosoráctva podobne ako vlkolakov jazvy.

Pichnutia a škrabance

Dokonca aj najmenšie škvrnky alebo pehy inkvizítorov zaujímali a pichali do nich ihlou alebo nožom. Ak nekrvácali alebo neboleli, žena bola čarodejnica. Často však boli „testovači“ dobre platení a obeti veľmi neublížili.

Toto sú najbizarnejšie znamenia,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Váženie Biblie

Podozrivý bol na váhe porovnávaný s ťažkou Bibliou alebo Bibliami. Ak vážil menej, previnil sa. Niektorí však boli prepustení iba vtedy, ak vážili rovnako!

Modlitebný test

Verilo sa, že čarodejnice a vlkolaci nedokážu recitovať z Písma. Podozriví teda museli recitovať Otčenáš bez jedinej chyby. Negramotnosť alebo nervozitu sudcovia nebrali na vedomie. V roku 1712 bola Jane Wenham obesená po tom, ako v modlitbe namiesto „neuveď nás do pokušenia“ vynechala „ne“. Keď však v roku 1692 George Burroughs zarecitoval pred súdnym tribunálom v Saleme Otčenáš bezchybne, obvinili ho, že použil trik a bol obesený!

Krvácajúca mŕtvola

Ak bola čarodejnica podozrivá z vraždy, mali jej ruky priložiť na mŕtve telo. Ak to začalo krvácať, bola vinná.

Chytanie škriatka

Podľa ľudovej viery boli čarodejnice milenkami škriatkov a rarachov, ktorí nemohli bez dojčenia svojich mileniek prežiť viac ako 24 hodín. Preto podozrivé zavreli do cely a sledovali ich cez priezor. Ak sa v cele objavil chrobák, myš alebo potkan, bol to prevtelený škriatok!

Bosorácky koláč

Verilo sa, že keď odobrali moč obete, zmiešali ho s ražnou múkou, popolom a upiekli z toho koláč, môžu zistiť meno vinníka. Koláčom nakŕmili psa alebo podozrivého. Z konzumátora sa mala stať beštia, ktorá upadla do tranzu a mala hovoriť pravdu. Ak to isté vyskúšali na čarodejnici, mala kričať v agónii.

Toto sú najbizarnejšie znamenia,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Mrmlanie

V priebehu salemského prenasledovania bola Sarah Good odsúdená za to, že si pri odchode z navštívených domov mrmlala popod fúz sama pre seba. Povedala, že si recitovala žalmy, ale sudcovia jej neverili. Odvisla 19. júla 1692.

Nekompromisné dôkazy

Keď niekoho videli lietať na metle alebo zjaveniami obťažoval susedov či šantil v lese, bol to jednoznačný dôkaz bosoráctva.

Obchodovanie

Ak doma ženy pripravovali rozličné elixíry, mastičky, metly alebo vyrábali hrubé bábiky, boli usvedčené.

Dotykové testy

V prípade, že posadnutý človek upadol do tranzu alebo bol uhranutý, podozrivý bol požiadaný, aby naňho položil ruku a povedal lož. Pri žiadnej reakcii posadnutého bol nevinný, ak odpovedal, bol to dostatočný dôkaz viny.

Zaklínania

Obvinená osoba sa mala pokúsiť z posadnutého človeka slovne vyvolať diabla tak, aby sa obeť prebrala z tranzu. Aj iní ľudia sa mali pokúsiť o to isté. Sudcovia potom rozhodovali, či mali vyhlásenia obvineného nejaký vplyv na obeť v tranze.

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu