Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Islamský štát je najbohatším teroristickým hnutím na svete: Na tomto zarába milióny denne!

Spojené štáty opäť bombardovali Islamský štát Zobraziť galériu (3)
Spojené štáty opäť bombardovali Islamský štát (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Hnutie Islamský štát (IS) sa stalo najbohatšou teroristickou skupinou na svete. Mesačne zarába desiatky miliónov dolárov ako z predaja ropy na čiernom trhu, tak aj z výkupného a vydierania, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na amerického experta na terorizmus. Islamisti obsadili v uplynulých mesiacoch rozsiahle územia na severe Sýrie a Iraku. Ich ofenzívu sa snaží zastaviť tamojší armády aj bojovníci. USA a ich spojenci im pomáhajú cielenými leteckými údermi.

Islamisti obsadili v uplynulých mesiacoch rozsiahle územia na severe Sýrie a Iraku. Ich ofenzívu sa snažia zastaviť tamojšie armády aj bojovníci. USA a ich spojenci im pomáhajú cielenými leteckými údermi.

Bombardovanie Kobané
Zobraziť galériu (3)
Bombardovanie Kobané  (Zdroj: SITA)

Len predajom ropy z obsadených ropných polí si radikáli denne zarobia jeden milión dolárov, uviedol David Cohen, ktorý je námestníkom amerického ministra financií a má na starosti práve problematiku financovania teroristických skupín. Vzhľadom k tomu, že hnutie nazhromaždilo svoje bohatstvo veľmi rýchlo, z rôznych zdrojov a iným spôsobom než mnohé teroristické skupiny, predstavuje vraj pre USA a ich spojencov osobitnú výzvu.

"Nemáme k dispozícii žiadne zázračné riešenie, žiadnu tajnú zbraň, pomocou ktorej by sme vyprázdnili pokladnicu hnutia ISIL počas jedinej noci. Tento boj nejaký čas potrvá, teraz sme len v počiatočnej fáze," vysvetlil Cohen. ISIL je skratkou pre názov Islamský štát v Iraku a Levante, ktorý hnutie Islamský štát skôr používalo.

Islamský štát je teraz "považovaný za najbohatšiu teroristickú organizáciu s najlepšie prepracovaným financovaním," myslí si aj Marwan Muasher zo súkromnej neziskovej organizácie Carnegie Endowment for International Peace. Na rozdiel napríklad od Ál-Kajdy totiž islamisti nezískavajú väčšinu peňazí od bohatých darcov najmä z krajín Perzského zálivu.

Vďaka obsadeniu ropných polí môžu radikáli vyprodukovať denne asi 50 000 barelov ropy. Za veľmi výhodné ceny ich potom predávajú rôznym sprostredkovateľom. Ropa sa vraj predáva aj Kurdom v Iraku a taktiež smeruje i do Turecka. Čierny trh je v tejto oblasti podľa expertov hlboko zakorenený. Aj režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý proti islamistom bojuje, bol údajne donútený si ropu od IS, z rafinérií, ktoré mal ešte kedysi pod kontrolou, kupovať.

Islamský štát je najbohatším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: anyoption.com)

Skupina vraj tento rok získala asi 20 miliónov dolárov vďaka rôznym únosom, najmä novinárov a európskych rukojemníkov. Peniaze zarába aj v mestách, ktoré obsadí a potom v nich vymáha výpalné od miestnych podnikateľov.

Teroristi Islamského štátu zverejnili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Letecké údery USA a ich spojencov určite pomohli obmedziť schopnosti radikálov, pokiaľ ide o ťažbu ropy. Turecké a kurdské úrady zase sľúbili, že sa budú snažiť zastaviť pašovanie tohto výrobku na svojom území. Tým, ktorí si túto nelegálnu ropu kúpia, budú tiež hroziť prísne postihy.

"Sprostredkovatelia, obchodníci, rafinérie, dopravné spoločnosti aj ďalší ľudia, ktorí budú obchodovať s ropou ISIL, by si mali uvedomiť, že pracujeme veľmi tvrdo na ich identifikácii a že máme nástroje, ako ich zastaviť," vyhlásil Cohen.

Čakajú ich vraj sankcie a nepôjde len o odrezanie od amerického bankového systému. "Môžeme zariadiť, že pre nich bude veľmi ťažké nájsť kdekoľvek na svete banku, kde by si mohli uložiť svoje peniaze, alebo ktorá by spracovávala ich transakcie," dodal americký odborník. Washington sa taktiež snaží prinútiť svojich spojencov, aby prijali rovnako tvrdý postoj a neplatili teroristom výkupné za unesených občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu