Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matka vybrala dieťatku meno počas ťažkého pôrodu: Cirkev je pobúrená, toto nepokrstíme!

Pápež v Sixtínskej kaplnke pokrstil 32 bábätiek
Pápež v Sixtínskej kaplnke pokrstil 32 bábätiek (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Vybrať meno pre dieťa je vždy jednou z náročných úloh budúcich rodičov. Mladá ruská dvojica sa rozhodla pre skutočne nezvyčajné meno, svojho syna pomenovali Lucifer. Vzbudilo to, pochopiteľne, veľkú nevôľu v tamojšej cirkevnej obci. Chlapčeka totiž predstavitelia cirkvi odmietajú pokrstiť.

Podľa ruského spravodajského portálu newsru.com sa Natália Menšikovová pre meno Lucifer rozhodla počas pôrodu: „Pôrod bol hrozne ťažký, chlapec sa dusil. Sľúbila som, že ak prežije, pomenujem ho Lucifer.“ Otec bol jej voľbou nadšený, obaja sú totiž známi satanisti. Rodina je však zdesená.

Dokonca aj na matrike sa pri zápise mena snažili svojských rodičov presvedčiť, aby chlapčekovi dali iné meno. „Argumentovali sme, že žiť s takým menom v súčasnej spoločnosti nemusí byť najpohodlnejšie, ale rodičia trvali na svojom. Zo zákona nemáme žiadnu možnosť také meno zakázať,“ povedala matrikárka Tatiana Tužilinovová.

Pravoslávni aktivisti však už chystajú „odvetný“ útok. Dieťa chcú s pomocou úradov rodičom odobrať a premenovať. Miestny biskup ale zvolil prijateľnejší prístup. Povedal, že chlapčeka pokrstia, ale „iba menom svätým, a nie menom diabla“.

V postsovietskom priestore nie sú nekonvenčné mená až také mimoriadne: krátko pred zimnou olympiádou v Soči manželia z tohto juhoruského mesta pomenovali svoju dcéru Olimpiada. Vlastenec z Pavlovska pri Voroneži pomenoval svoju dcéru rovno Rossija, čiže Rusko. Všade je to samá Máša a Dáša, ale Rossija je len jedna, vysvetlil Vladimir Kicenko.

Kicenko nebol až tak originálny, pretože istá Rossija Šramková sa narodila v júni 2002 v Nižnom Tagile na Urale. Aj politicky uvedomelé mená majú v Rusku svoju tradíciu. Po boľševickej revolúcii z roku 1917 sa na počesť jej vodcu dávali dievčatám mená ako Ninel, čiže Lenin pospiatky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu