Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO izby mŕtveho vojaka: 96 rokov je rovnaká, až z toho mrazí

Izba zostala v pôvodnom stave Zobraziť galériu (2)
Izba zostala v pôvodnom stave (Zdroj: Nouvelle République)

BELABRE - Keď istí francúzski manželia predávali svoj dom, požiadali kupcov, aby ho nasledujúcich päťsto rokov nerenovovali. A tak izby zostali v pôvodnom stave. Medzi nimi i tá, ktorá patrila ich synovi, bývalému vojakovi.

Dom v strednom Francúzsku na želanie jeho pôvodných majiteľov doslova zakonzervovali. Manželia Rochereauovci totiž v roku 1936 umiestnili do kúpnej zmluvy klauzulu o tom, že sa ďalších niekoľko storočí nesmie prerábať.

Nedotknutá okrem iných ostala aj spálňa ich syna Huberta, ktorý zahynul v prvej svetovej vojne. V roku 1918 bol zastrelený v bitke pri Lokeri v belgickom regióne Flanders. V jeho izbe sa tak nič nezmenilo celých 96 rokov. Pôsobí ako svätyňa či dojemná spomienka na mladíka, ktorý padol v boji. Na fotkách vidno starú posteľ, vedľa nej nočný stolík, policu s knihami a fotkami, helmu, meč, zbierku pištolí či písací stôl, balíček cigariet a uniformu vyžratú od molí.

FOTO izby mŕtveho vojaka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nouvelle République)

FOTO izby mŕtveho vojaka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Nouvelle République)

Súčasný majiteľ domu Daniel Fabre rešpektuje prianie svojich predchodcov a dúfa, že budúci majitelia urobia to isté. "Toto ustanovenie nemá žiadny právny základ, ale i tak sa domnievam, že by sme mali rešpektovať vôľu rodiny Rochereauovcov a ponechať izbu bezo zmeny. Ak sa niekedy rozhodneme dom predať určite to bude niekomu, kto bude rešpektovať Huberta Rochereaua zachová tento múzejný kúsok neporušený," povedal pre francúzske noviny Nouvelle République, ktoré o zaujímavom prípade informovali.

Hubertovi Rochereauovi bola posmrtne udelená medaila Croix de Guerre za statočnosť. Bol jedným z 580 tisíc vojakov, ktorí zahynuli na západnom fronte v prvej svetovej vojne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu