Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vynálezy, ktoré mocným zrejme prekážali: Keby prerazili, zmenili by históriu!

Vynálezy, ktoré prekážali mocným Zobraziť galériu (8)
Vynálezy, ktoré prekážali mocným (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Vývoj ľudstva sa neustále posúva vpred, a to aj vďaka nespočetným vynálezom, ktoré má na svedomí človek. Nie všetky z nich však vyhovovali záujmom mocných, a tak jednoducho zariadili, aby aby sa masovo nerozšírili. Prinášame vám zopár príkladov, o ktorých informoval portál svetkolemnas.com.

Elektromobil

Elektromobil EV1 od General Motors je typickým príkladom potlačovaného vynálezu. V 90. rokoch firma prenajala toto vozidlo 800 ľuďom. Zákazníci s ním ale vraj neboli spokojní, pretože mal krátky dojazd, a tak GM projekt ukončil. Mnohí sú však presvedčení, že GM podľahla tlakom ropných spoločností, ktoré by v prípade masového rozšírenia EV1 prišli o svoje zisky. General Motors zošrotovali všetky už existujúce elektromobily EV1, aby zabezpečili, že táto technológia neprežije.

Vynálezy, ktoré mocným zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: internet)

Zázračný liek na rakovinu

V roku 2001 Rick Simpson zistil, že rakovinové škvrny na jeho koži zmizli v priebehu pár dní po tom, ako používal esenciálny olej vyrobený z marihuany. Vedci potvrdili, že THC, aktívna zložka marihuany, ničí mozgové nádorové bunky u ľudí a podobné sľubné výsledky vykazuje aj u nádorov prsníka, pankreasu a pečene. Americká spoločnosť pre potraviny a lieky však stále radí marihuanu do drog skupiny I. s tým, že nemá akceptovateľné lekárske využitie, na rozdiel od drog skupiny II., ako kokaín, ktoré využitie v medicíne majú.

Vynálezy, ktoré mocným zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: internet)

Chronovízor

Zariadenie, ktoré údajne umožňovalo vidieť do budúcnosti a znovu navštíviť minulosť, vynašiel taliansky kňaz Pellegrino Maria Ernetti v roku 1960. Tvrdil, že sa dá prostredníctvom sledovať ukrižovanie Ježiša Krista. Chronovízor podľa neho fungoval tak, že sa naladil na zvyšn vibrácie, ktoré sú dôsledkom každého deja, vďaka čomu je človek schopný sledovať akúkoľvek udalosť v histórii. Chronovízor medzičasom zmizol, konšpirační milovníci si myslia, že ho vlastní Vatikán.

Vynálezy, ktoré mocným zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: internet)

Rifeho lúče

Royal Raymond Rife bol americký vynálezca, ktorý v roku 1934 vyliečil štrnásť pacientov s rakovinou v konečnom štádiu a stovky rovnako chorých zvierat. Dosiahol to tým, že na rakovinový vírus namieril svoj "žiarivý lúč". Popis liečby a všetky jej výsledky však scenzúrovala Americká Medicínska Asociácia (AMA). V roku 1953 uzavrel americký senát vyšetrovanie s tým, že Úrad pre potraviny a lieky a Fishbein (redaktor časopisu vydávaného AMA) sa dohodli na potlačení rôznych typov alternatívnej liečby rakoviny, ktoré nezapadali do predurčeného scenára AMA, ako je ožarovanie a operácie.

Vynálezy, ktoré mocným zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: internet)

Cloudbuster

Za vynájdenie cloudbustera, zariadenia, ktoré dokáže ovplyvňovať počasie, je zodpovedný doktor Wilhem Reich. 6. júna 1953 rozložil svoj cloudbuster tvorený dutými kovovými rúrami na brehu jazera Grand lake, pričom meteorológovia nehlásili na niekoľko nasledujúcich dní žiadny dážď. Už v ten istý deň došlo k výrazným zmenám počasia. Okolo desiatej večer začalo pršať. Najprv len slabo, ale neskôr dážď zosilnel. Očitý svedok uviedol, že krátko po spustení stroja sa začali na oblohe formovať zvláštne mraky. Vraj sa pomocou cloudbustera dal meniť aj smer vetra.

Vynálezy, ktoré mocným zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: internet)

TENS

Transcutaneous Electronic Nerve Stimulation (TENS), čiže elektronická nervová stimulácia je zariadenie, ktoré dokáže zmierniť bolesť bez použitia liekov. Ako prvá začala tento prístroj predávať firma Stimtech. V roku 1974 ju však kúpila farmaceutická firma Johnson & Johnson a prakticky dúnotila k tomu, aby skrachovala. StimTech podal na Johnson & Johnson žalobu s vyhlásením, že spoločnosť bola zámerne potopená, aby sa zabránilo rozšíreniu TENSU. Zakladatelia StimTechu vyhrali 170 miliónov dolárov, avšak došlo k odvolaniu a uznesenie bolo zvrátené.

Vynálezy, ktoré mocným zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: internet)

Konopné biopalivo

Konope je často zamieňané s marihuanou a tým pádom častokrát a neprávom očierňované. Vďaka extrakcii etanolu má potenciál stať sa vedúcou surovinou. Americká vláda však konope blokuje, napriek tomu, že si vyžaduje menej vlahy a menej práce ako napríklad kukurica, ktorej pestovateľom sa týmto spôsobom chce zavďačiť.

Vynálezy, ktoré mocným zrejme
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: internet)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu