Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ľudstvo zlikvidovalo polovicu populácie divokých zvierat: Stačilo nám na to 40 rokov!

Trojmesačné mláďatá tigra indického Zobraziť galériu (4)
Trojmesačné mláďatá tigra indického (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Iba 40 rokov potrebovali ľudia na to, aby znížili populáciu divoko žijúcich zvierat o viac ako polovicu - o 52 percent! Svetový fond na ochranu prírody (z ang. World Wildlife Fund/WWF) v tomto roku zverejnil štúdiu, ktorá dokazuje, že neustále spejeme k zániku vzácnych druhov.

Najhoršia situácia je v tropických oblastiach, no populáciu vodných aj suchozemských živočíchov dramaticky redukujeme po celom svete.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Wikipedia)

Riaditeľ WWF Marco Lambertini varuje pred touto kritickou situáciou nielen vlády štátov: „Sedieť na lavičke a čakať na niekoho iného, kto urobí prvý krok nepomôže. Hlavy štátov musia začať myslieť globálne; podniky a spotrebitelia sa musia prestať správať akoby sme žili vo svete neobmedzených možností.“ Lambertini dodal, že rýchlosť s akou vyčerpávame zdroje a lovíme zvieratá mení tvár našej planéty.

Ľudstvo zlikvidovalo polovicu populácie
Zobraziť galériu (4)

Ryby a iné zvieratá sa konzumujú rýchlejšie, ako sa dokážu reprodukovať, rovnako poľnohospodárstvo, turizmus a osídľovanie nových území ničia životné prostredie. Graf, ktorý je súčasťou najnovšej správy organizácie presadzujúcej svoje zámery aj v legislatívnej oblasti, ukazuje skutočnú pravdu o katastrofálnom dopade ľudskej činnosti na faunu aj flóru na Zemi.

Graf označuje dôvody znižovania
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: WWF)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu