Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Priamo z poradne: „Dnešná mládež nevidí zmysel v živote! Prečo sa vzdávajú?“

(Zdroj: IPcko.sk)

Čoraz častejšie počúvame z médií správy o ľuďoch, ktorí sa rozhodli dobrovoľne ukončiť svoj život. Ich konaniu nerozumieme a vyvoláva v nás mnoho otázok. Prežívali azda niečo ťažké? Ako to, že si to nikto nevšimol? Nemali to komu povedať?

IPčko.sk je internetová poradňa pre mladých, ktorí sa ocitli v situáciách, s ktorými si nevedia poradiť. Odborne školení dobrovoľníci z oblasti psychológie takpovediac denne zachraňujú ľudské životy. Už veľakrát sa totiž potvrdilo, že nahromadené neriešené problémy a chýbajúci dôverný priateľ či opora môžu mať tragické dôsledky.

Malichernosť, ktorá stojí život

Minulý rok boli najčastejšou letnou témou, s ktorou sa mladí obracali na internetovú poradňu IPčko.sk práve vzťahy. „Je to také príznačné k tomuto obdobiu. Mladí ľudia trávia čas na rôznych dovolenkách, pobytoch, táboroch, s ktorými prirodzene prichádzajú aj lásky a zamilovanosť. Často však práve takéto vzťahy sú tým, čo mladým vie najviac prekaziť letné radovánky. Zažívajú sklamania z ich rozpadu alebo smútok nad stratou človeka, ktorý je vzdialený stovky kilometrov“, objasňuje riaditeľ Madro Marek. Romantické vzťahy sú naďalej top témou, s ktorou sa mladí ľudia zdôverujú na internetovú chat-poradňu IPčko.sk. Často máme sklony zľahčovať podobné trápenie mladých a neuvedomujeme si rozsiahlosť ich prežívania. Mávneme rukou so slovami, že sú mladí a ešte si určite niekoho nájdu. Neuvedomujeme si, že pre nich sa to v tom momente môže zdať ako to najhoršie, čo sa im v živote mohlo stať.

„Nešťastné lásky a stroskotané vzťahy v nich podnecujú prežívanie osamelosti a vnútornej prázdnoty, čím môžu upadať do depresívnych nálad a pocitov nezmyselnosti svojho života. V niektorých prípadoch sa situácia môže vyhrotiť až natoľko, že uvažujú o jeho ukončení“, poukazuje na narastajúci počet samovražedných myšlienok medzi mladými Marek Madro. Len za letné prázdniny sa téma samovraždy objavila v 88 chat-rozhovoroch. Čím to je, že mladí ľudia, ktorí majú celý život pred sebou nechcú žiť?

Obklopení ľuďmi, no stále viac sami

Mnoho mladých trávi svoj čas v rôznych rovesníckych skupinách a partiách. Ak aj nie sú priamo pri živých stretnutiach, tak komunikujú prostredníctvom internetových fór a sociálnych sietí. Mohlo by sa zdať, že im nič nechýba. Všade samé úsmevy, plno fotiek a zážitkov z veselých akcií dotvára obraz spokojného a šťastného života. „V skutočnosti sú však ľudia oveľa uzavretejší. O veciach, ktoré sa naozaj dotýkajú ich života, hovoria len zriedka. Akoby majú pocit, že by to ani nemali komu povedať. Kamarátov majú stovky, no tých skutočných už toľko nie je“, hovorí o dnešných mladých koordinátorka poradne Jana Fibichová.  

Záchrana v podobe internetu

Presne pre tento dôvod vzniklo pred viac ako dvoma rokmi IPčko.sk – internetová poradňa. Dobrovoľníci sú denne online k dispozicií všetkým tým, ktorí možno svoje ťažkosti nemajú s kým prežívať. Za toto leto zaznamenali takmer dve tisícky prípadov, v ktorých zasahovali a mladým ľuďom v ťažkej situácii ponúkli pomoc a oporu, aby im pomohli zvládnuť ťažkosti, ktorým sú vystavení. „Nechceme nechať nikoho samého v jeho problémoch. Nikdy totiž neviete, kedy sa im ich pocity a nálady môžu vystupňovať do takých rozmerov, až sa im vymknú spod kontroly. Aj obyčajný rozhovor vie niekedy zachrániť ľudský život“, hovorí Jana Fibichová z internetovej poradne pre mladých IPčko.sk

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu