Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z Ruska preniká nová nebezpečná droga: Úzkosť, bezvedomie, smrť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: projectknow.com)

MOSKVA - Stovka Sibíranov z naftárskeho mesta Surgut a okolia sa priotrávilo syntetickou drogou, šesť z nich zomrelo. Názov narkotika ruská prokuratúra nespresnila, ale podľa médií ide o syntetickú náhradu marihuany, predávanú pod názvami K2 či Spice. Do Ruska sa nová droga vraj dostáva z Číny.

"Predtým sa hovorilo o dvoch stovkách priotrávených, ale upresňujeme, že v našom regióne sa priotrávilo asi sto ľudí. Ďalších šesť ľudí vo veku od 18 do 35 rokov po konzumácii syntetickej látky zomrelo," uviedla hovorkyňa miestnej prokuratúry Inga Snatkinová. Pripomenula, že k podobnej masovej otrave došlo aj v Kirovskej oblasti na severovýchode európskej časti Ruska.

Doterajšie vyšetrovanie vraj odhalilo, že všetci zosnulí si kúpili drogu cez internetový obchod v Surgute. Web úrady uzavreli a chcú stíhať majiteľa, aj keď hovorkyňa pripustila, že nebude jednoduché ho vypátrať a dolapiť. V prípade odsúdenia by mu mohlo hroziť až desať rokov za mrežami.

V Kirovskej oblasti syntetickému fajčivu podľa serveru newsru.com podľahli štyria ľudia, ďalších 150 vyviazlo s priotrávením. Ďalšie dve obete si droga vyžiadala v meste Usinsk, ležiacom asi 20 kilometrov od severného polárneho kruhu v autonómnej republike Komi na Sibíri. Vraj si len zašli zafajčiť na toalety ubytovne, kde ich potom našli mŕtvych. U priotrávených sa podľa úradov prejavujú psychomotorické poruchy, úzkostné stavy, závraty aj upadanie do hlbokého bezvedomia.

Distribúcia prebieha cez internet. Agenti protidrogovej centrály zadržali dvoch podozrivých zo šírenia drogy, ktorú označujú za absolútnu novinku, aj keď rôzne omamné "fajčiarske zmesi" sa v krajine predávali, sprvu celkom legálne, už od počiatku tisícročia. Po tom, čo ich úrady začali zakazovať, sa predávajú ako "aromatické látky". Problém je údajne v tom, že akonáhle sa tovar dostane na zoznam zakázaných drog, obchodníci látku ľahko pozmenia a pustia do obehu pod novým názvom, zatiaľ čo zaradenie na "čiernu listinu" trvá aj rok.

Štatistiky o počte narkomanov nie sú v Rusku moc spoľahlivé. Úrady v roku 2011 referovali o piatich miliónoch závislých, vlani o 8,5 miliónoch z približne 145 miliónov obyvateľov krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu