Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čo ste (ne)vedeli o delfínoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tušili ste, že delfíny sú rýchle ako torpéda? Áno, je to naozaj tak. Je to vďaka prúdnicovito tvarovanému telu, ktoré vo vode poháňajú vopred mohutné zábery chvosta. Škvrnité atlantické delfíny sú rýchli, výkonní plavci. A ako viacero iných druhov bezkosticovcov, aj ony často putujú vo veľkých húfoch. Zaujímavosťou o delfínoch tiež je, že škvrnité sfarbenie ich maskuje v plytčinách a preslnených vodách pred predátormi.

Najväčšia "hviezda" morských akvárií je delfín skákavý. V skutočnosti pravdepodobne jestvujú dva druhy: Tursiops truncatus, rozšírený celosvetovo, a menší Tursiops aduncus, ktorého výskyt sa obmedzuje na pobrežné vody Indie a západného Pacifiku.

V tropických pobrežných vodách je delfín skákavý dlhý v priemere 2 metre a má relatívne veľké prsné plutvy aj chvostovú a chrbtovú plutvu. V chladnejších otvorených oceánoch je takmer dvakrát dlhší a má proporcionálne menšie telové výbežky. Sociálne skupiny a lovecké metódy sa tiež líšia v závislosti od oblasti výskytu, podobne ako skoky, premety či zvukové prejavy.

Delfín skákavý je všestranne prispôsobivý. Živí sa rozličnými rybami, mäkkýšmi a kôrovcami, ktoré chytá pomocou 18-27 párov malých kolíkovitých zubov v oboch čeľustiach, zobec je krátky a robustný.

Informácie pochádzajú z encyklopédie ZVIERA. Vďaka tomuto encyklopedickému sprievodcovi spoznáte všetky živočíchy od najväčšieho cicavca po najmenšieho bezstavovca. V publikácii sa nachádzajú kvalitné fotografie a aktuálny text vytvorený odborníkmi vo svojom obore. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu