Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Monštrum z hlbín, o ktorom ľudia iba tušili: Meralo 11 metrov, oči veľké ako taniere!

Vedci mali prvýkrát možnosť pitvať kolosálnu chobotnicu
Vedci mali prvýkrát možnosť pitvať kolosálnu chobotnicu (Zdroj: YouTube)

WELLINGTON - Minulý rok chytili rybári v blízkosti Antarktídy veľmi vzácny druh kolosálnej chobotnice, ktorá takmer nikdy neprichádza do kontaktu s človekom, pretože sa zvyčajne ukrýva tisíce metrov pod hladinou. Po tom, čo vedci chobotnicu držali osem mesiacov v chlade, sa pustili do jej pitvy.

Oči má veľké ako taniere, chápadlá silné ako požiarne hadice, meria 11 metrov a váži asi 770 libier, píše sa v internetovom magazíne Vox. Takýto vzácny úlovok bol v histórii ľudstva zaznamenaný len dva razy, hoci o existencii chobotnice ľudia tušili už od roku 1925, pretože našli kúsky jej tela v žalúdkoch vorvaňov. Po celé desaťročia však nikto neuzrel takúto dospelú chobotnicu a aj jej mláďatá sa objavili len zriedkavo.

Prvého dospelého samca kolosálnej chobotnice rybári vylovili až v roku 2007 v Rossovom mori. O päť rokov neskôr sa však rybárom na tej istej lodi podaril rovnaký úlovok a kapitán lode John Bennet rozhodol, že chobotnicu venujú výskumu.

Napriek tomu, že vedci teraz mohli pitvať telo kolosálnej chobotnice, stále o nej vedia málo. Napríklad, nikto ju ešte nevidel plávať a o tom, ako chytá korisť, jestvujú len dohady. Takisto je záhadou, na čo chobotniciam slúži obrí atramentový vak. Keďže chobotnica žije v tme, v ďalekých hlbinách, atrament nemôže slúžiť ako dymová clona. Záznam z pitvy si môžete pozrieť na videu.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu