Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tvrdá rana nášmu školstvu, podľa OECD sme takmer poslední: Mladí utekajú do zahraničia!

Report OECD o vzdelaní v členských krajinách. Zobraziť galériu (4)
Report OECD o vzdelaní v členských krajinách. (Zdroj: oecd.org)

PARÍŽ - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v týchto dňoch zverejnila komplexnú správu o svojich členských a partnerských krajinách s názvom Vzdelanie v kocke. Medzi najzaujímavejšie fakty v súvislosti so Slovenskou republikou patrí napríklad percento študentov, ktorí študujú v zahraničí. Vyššie čísla v tejto štatistike totiž dosahujú iba krajiny ako Luxembursko či Island.

Podľa prieskumu OECD, ktorý vychádza z údajov z roku 2012, až 15 percent slovenských študentov odchádza študovať do zahraničia. Podobne je na tom ešte Írsko, kde tak urobí 13 percent študentov, u ostatných členských krajín v štúdii sa toto číslo pohybuje v rozmedzí 2 až 6 percent. Vysoko nad priemer vyčnieva Luxembursko so 70 percentami, no toto číslo je vzhľadom na veľkosť krajiny (okolo pol milióna obyvateľov) pochopiteľné.

Report OECD o vzdelaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: oecd.org)

Report OECD o vzdelaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: oecd.org)

V Luxembursku totiž existuje v podstate iba jedna univerzita – Université du Luxembourg, ktorá má len tri fakulty. Tie sa snažia obsiahnuť čo najviac odborov, no všetkých luxemburských študentov nemôže obsiahnuť jedna univerzita, preto ich mnoho smeruje napríklad do Nemecka.

Najviac mladých Slovákov odchádza za štúdiom do susednej Českej republiky, až 68,1 percent z tých, ktorí sa rozhodnú vzdelávať na vyššom stupni v zahraničí. V tomto smere je pre nich zaujímavá aj Veľká Británia, kam odíde 8,4 percenta slovenských študentov a 6,9 percenta vymení slovenské lavice za maďarské.

Report OECD o vzdelaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: oecd.org)

Z tabuľky je ďalej jasné, že napriek našim výborným vzťahom s Českou republikou, tamojší študenti majú úplne iné záujmy. Do zahraničia odídu len 3 percentá študentov, najčastejšie smerujú síce na Slovensko (35,5 percenta), ale 12,2 percenta z nich si vyberá Nemecko a dokonca 15,9 percenta Veľkú Britániu. V porovnaní so Slovenskom, viac sa ich rozhodne študovať aj v Spojených štátoch (4,7 oproti 1,1 percentám), Poľsku (4,8 oproti 0,3 percentám) či Francúzsku (5,4 oproti 1,2 percentám). Podobný záujem v oboch krajinách je o štúdium v Rakúsku (4,5 oproti 4,7 percentám).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu