Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Disneyho temné tajomstvo odhalené: Prečo toľko detských hrdinov nemá matku?

Tajomstvo Walta Disneyho je tragické. Zobraziť galériu (3)
Tajomstvo Walta Disneyho je tragické. (Zdroj: Walt Disney Pictures)

HOLLYWOOD - Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, prečo v toľkých klasických rozprávkach od Disneyho vystupuje tak málo matiek hlavných hrdinov? Podľa viacerých producentov, ktorí pre americké štúdiá dlhé roky pracujú a tvoria, je to z dvoch dôvodov. Tragédiu, ktorá sa skrýva za týmto krokom, by však málokto čakal.

Producent Don Hahn, ktorí sa podieľal na tvorbe filmu Vládkyňa zla s Angelinou Jolie v hlavnej úlohe, udal celkom logickú príčinu nedostatku matiek v disneyovkách: „Jedným z dôvodov je praktickosť, pretože filmy trvajú 80 alebo 90 minút a sú to filmy o dospievaní. Sú o tom dni v živote, keď budete musieť prevziať zodpovednosť. Simba utiekol z domova, ale musel sa vrátiť. V skratke, je to oveľa rýchlejšie, keď musia postavy vyrásť tým, že zostanú mimo svojich rodičov alebo domova. Bambiho matka je zabitá, a tak musí vyrásť.“

Vládkyňa zla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Saturn)

Druhý dôvod je omnoho nepríjemnejší, najmä pre skalných fanúšikov týchto rozprávok. Walt Disney sa stal začiatkom minulého storočia mimoriadne úspešným mužom. O bohatstvo, ktoré sa mu podarilo získať, sa chcel podeliť aj so svojou rodinou. Začiatkom 40.-tych rokov kúpil teda milujúcim a milovaným rodičom dom. Nasťahovali sa tam deň predtým, ako mali zo štúdia prísť opraviť netesniacu rúru, dovtedy sa však obaja priotrávili. Gazdiná ich ráno v bezvedomí vytiahla pred dom na trávnik, no Disneyho mamu už lekári nezachránili.

Tajomstvo Walta Disneyho je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Walt Disney Pictures)

Hahn, ktorý má okrem iného podiel aj na filmoch Kráska a zviera či Leví kráľ, si myslí, že Disney za z tejto nešťastnej nehody obviňoval: „Od tej doby o tom nikdy nehovoril, pretože sa cítil osobne zodpovedný, preto že sa stal takým úspešným, že povedal "Dovoľ, aby som ti kúpil dom". Je to len teória a ja nie som psychológ, ale naozaj ho to prenasledovalo. Táto myšlienka, že bol reálne zodpovedný za smrť jeho matky, je tragická.“

Je rovnako tragická, ako niektoré osudy jeho hlavných hrdinov. V týchto rokoch totiž vznikali práve príbehy Popolušky Šípkovej Ruženky so zlými macochami či Alice v krajine zázrakov úplne bez rodičov, ktorá sa navyše skrýva v čarovnom svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu