Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zákerná, ale relatívne zvládnuteľná: Diagnóza IBD

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gooseberry)

Sú to najmä „čerství dospeláci“ - mladí ľudia s IBD medzi 20 až 40 rokmi, ktorí sa musia naučiť doživotne fungovať so zápalovým ochorením čriev s typickými častými hnačkami, neraz i s krvácaním, bolesťami a teplotami. Zatiaľ nie je jasné, prečo sa Crohnova choroba a Ulcerálna kolitída usídľujú v ľudskom organizme v najkrajšej fáze ich života.

Často ich diagnostikujú ešte pred dosiahnutím veku 30 rokov. Ulcerózna kolitída vytvára zápal sliznice hrubého čreva a konečníka. Crohnova choroba zasahuje okrem hrubého aj do tenkého čreva s možným prienikom do ďalších častí tráviaceho traktu.

Ochorenia patria do skupiny nešpecifických zápalov čriev IBD (z angl. inflammatory bowel disease). Pacienti pri nich prekonávajú (niekedy aj každodenné) bolesti brucha, kŕče, hnačky, krvácanie z konečníka, únavu a vyčerpanosť. V závažných prípadoch môžu mať hnačku 10-20 krát denne. IBD sa často prvýkrát prejaví, napr. po infekčnej hnačke či výraznej psychickej záťaži. Chronický zápal IBD nie je infekčný.

Vedci zatiaľ ťahajú za kratší koniec

Odborné štúdie opisujú IBD ako výsledok abnormálnej reakcie imunitného systému tela. Jednou z teórií vzniku ochorenia je, že imunitný systém nie je ochránený pred infekciou - narúšajú ho nezdravé látky zo stravy a prostredia, v ktorom žijeme. U ľudí s IBD môžu stimulovať obranyschopnosť človeka a vznikne zápal, ktorý pokračuje bez kontroly. Vedci sa domnievajú, že v momente, keď imunitný systém „nabudí“ pacienta, nevie ho v pravý čas „vypnúť“. V dôsledku toho zápal pretrváva a poškodzuje najmä črevá. Vnútro je ohrozené cudzorodými časticami (antigény, vírusy, baktérie) a keď k tomu dôjde, telo stále vysiela biele krvinky do sliznice čriev na miesta, kde môžu iniciovať vznik vredov a trvalých zápalov. Cieľom medikamentóznej liečby je pomôcť chorým lepšie regulovať svoj imunitný systém. Lieky sú dôležité, no i tak obrovská časť pacientov s Crohnovou chorobou v určitej fáze svojho života musí absolvovať chirurgický zákrok, vo väčšine prípadov aj opakovane.

Zákerná, ale relatívne zvládnuteľná:
Zobraziť galériu (2)

Aj na Slovensku máme pokročilé skúsenosti v liečbe IBD

Zázračný liek však nepoznáme. Ochorenie je nevyliečiteľné. Vieme, že pri jeho vzniku hrá rolu dedičnosť a máva obdobia pokoja a vzplanutia. Úlohou dnešnej liečby je čo najviac predĺžiť obdobia pokoja. Gastroenterologička Doc. MUDr. Zuzana Zelinková, PhD. sa problematike IBD intenzívne venovala v zahraničí a dnes svoje skúsenosti uplatňuje na Slovensku. Vysvetľuje, že dnešná liečba môže mať dlhodobý pozitívny vplyv na zníženie počtu operácií aj rizika rakoviny hrubého čreva: „Je dôležité užívať lieky, ktoré potláčajú slizničný zápal, a to aj v obdobiach, keď sa pacient cíti dobre. Chceme byť v liečbe o krok dopredu pred ochorením. Pacient s Crohnovou chorobou musí predovšetkým, pokiaľ fajčí, prestať fajčiť. Nie je celkom jasné, aké zmeny životného štýlu má prijať, ale aj u IBD platí, že dobrá životospráva s dostatkom pohybu a relaxu má na pacienta pozitívny vplyv.“

Je to fascinujúca výzva pre vedcov a lekárov

Uchopiť a ovládnuť princíp fungovania IBD by znamenalo prevrat, ak by liečba viedla k odstráneniu ochorenia a nielen potláčaniu jeho prejavov ako doposiaľ. Bola by to nová éra v liečbe pacienta s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.

V oblasti tráviaceho traktu je stále čo objavovať

Ukrýva ešte veľa záhad. Možno aj preto Doc. Zelinkovú už počas štúdií priťahovala úloha, ktorú zohráva naše črevo: „Málokto si uvedomuje, že nie kožou, ale práve tráviacim traktom sme najväčšou plochou v kontakte s vonkajším svetom. Bábätká sa rodia na svet so sterilným črevom bez obsahu baktérií a v priebehu prvého roka sa im dostávajú do tráviacej trubice dojčením, neskôr jedlom a tým, čo do úst náhodne vložia“. Vedeli ste, že zloženie črevnej bakteriálnej flóry si každý vytvára svoje vlastné a líšime sa ním rovnako ako odtlačkami prstov? To že pri tak obrovskej expozícii baktériám častejšie k zápalom čreva nedochádza ako dosiaľ, je vlastne zázrak, ktorému stále nerozumieme.

Skúmať ochorenie IBD znamená vnímať kvantum súvislostí

Doc. Zelinková spresňuje, že pri súčasnej liečbe vychádzajúcej z komplikovaných poznatkov o fungovaní imunitného systému na rozhraní kontaktu s črevnou flórou, je nutné rozumieť i zložitým molekulárnym procesom, a to pre ňu predstavuje výzvu, ktorú s nadšením prijala. Pre lepšie pochopenie molekulárnych súvislostí preto odišla pracovať do Amsterdam Medical Center.

Doc. MUDr. Zuzana Zelinková, PhD. počas viacročnej praxe v Holandsku založila so svojou tútorkou dr. van der Woude v Erasmus Medical Center v Rotterdame ambulanciu pre tehotné IBD pacientky, ktorej výsledky položili základy súčasnému konceptu liečby IBD v tehotenstve. Od návratu na Slovensko sa naďalej intenzívne venuje problematike IBD.

Odbornú starostlivosť vám poskytnú špeciálne centrá biologickej liečby, gastroenterologické kliniky a ambulancie. K nim v súčasnosti pribudne Prvé komplexné IBD centrum v SR. Viac na www.IBDcentrum.sk

M. Tallová-

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu