Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prešibaná Panda: Predstierala tehotenstvo, neuveríte, o čo jej išlo!

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia (Zdroj: Wikipedia)

ČCHENG-TU - Obriu pandu, ktorá mala byť hviezdou prvého živého prenosu pandieho pôrodu, chovatelia v zoo nevybrali náhodne – je to skutočne skvelá herečka!

Túžba po živote na vyššej nohe zrejme dorazila aj do zvieracej ríše. Asi tak nejako by sa dalo charakterizovať správanie 6-ročnej čínskej pandy v chovateľskom centre v provincii S´-čchuan. Hoci tzv. fantómové tehotenstvo je medzi obrími pandami bežné, chovatelia sú presvedčení, že obria Ai Hin by mohla predvádzať naučené správanie, ktoré by značilo, že je chytrejšia ako priemerný medveď.

Po tom, ako Ai Hin začala javiť známky tehotenstva, vrátane zníženia chuti do jedla a obmedzenia  pohybu, bola chovateľmi zvolená za prvú pandu, ktorej pôrod mal byť odvysielaný v priamom prenose. Následne bola v nepretržitej dvojmesačnej prípravnej starostlivosti, ktorá zahŕňala aj prijímanie lepšej potravy. Po dvoch mesiacoch pozorovania však skonštatovali, že pandin stav sa vrátil do normálu.

Wu Kongju, expert chovateľského centra pre výskum správania obrích pánd v Čcheng-tu však vysvetlil, že nie všetky predstierané tehotenstvá zvierat vedú aj k hormonálnym zmenám. „Keď začnú prejavovať známky tehotenstva, sú pandie matky v samostatnej miestnosti s klimatizáciou a sústavnou starostlivosťou,“ povedal Wu Kongju. „Dostanú viac pečiva, ovocia a bambusu, takže niektoré vynaliezavé pandy využívajú túto skutočnosť na dosiahnutie lepšej kvality života,“ upresnil expert.

Časť problému s chovom vysoko ohrozených druhov pánd v zajatí spočíva v tom, že pomerne ťažko dosahujú úspešný pôrod. Vo voľnej prírode žije asi 1 600 pánd, kým v zajatí asi 300 a len štvrtina z nich odchová mláďatá. Informáciu uviedol britský denník The Independent.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu