Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šialená matka pobúrila svet: Kvôli súťaži krásy dala dcére zjesť pásomnicu, mohla ju zabiť!

Zobraziť galériu (3)

TALLAHASSEE/BRATISLAVA – Čo všetko dokáže materská láska a ľudská vynaliezavosť?! Americkú verejnosť nedávno šokoval prípad floridskej tínedžerky, ktorá bola hospitalizovaná s podozrením na tehotenstvo pre neznesiteľné kŕče v bruchu. Aj v našich končinách sa však nájdu odvážlivci, ktorí sú vidinou krásy dohnaní k šialeným nápadom. Čo si o chudnutí pomocou pásomnice myslí lekárka?

Matka, ktorej počínanie zrejme nebolo v súlade so zdravým rozumom, chcela dcére pomôcť schudnúť, aby sa mohla zúčastniť súťaže krásy. „Je mi to ľúto. Vieš, len som chcela, aby si bola chudšia. Potrebovala si pomôcť predtým, ako si sa zúčastnila súťaže,“ ospravedlňovala sa dcére zahanbená žena. Príčina nevoľnosti dospievajúcej dievčiny bola čoskoro odhalená po tom, ako ju zdravotná sestra našla zvíjajúcu sa v kŕčoch na toalete. Toaletná misa bola plná pásomníc. Matka neskôr priznala, že kúpila vajíčka pásomníc, ktoré dala zjesť svojej dcére.

 

Chudnutie pomocou pásomnice? Žiadna novinka!

Nie, nechceme vás hypnotizovať ani napchávať tabletkami na chudnutie – iba ak tabletkami obsahujúcimi zárodky pásomnice. Na prelome 19. a 20. storočia boli totiž takéto tabletky údajne v predaji a mali pomôcť ľahko schudnúť ženám, ktoré bojovali s nadváhou. Nie je však potvrdené, či skutočne obsahovali zárodočné časti životného cyklu pásomníc. Neprekvapí, že podobné tabletky je možné zakúpiť aj dnes... Ide však o drastickú metódu, ktorá vás zbaví ilúzii o dobrom pocite v súvislosti s úbytkom hmotnosti. Priamo úmerne vašim kilám vám totiž možno budú klesať aj kútiky. Chudnúť pomocou pásomnice skúšajú ľudia už dobrých sto rokov. Medzi tých, ktorí žili s týmto dlhým červom v tele, patrila aj svetoznáma operná speváčka Maria Callas, ale pravdepodobne sa ním nakazila náhodou. Medzi súčasníkmi však možno spomenúť českého parazitológa Juliusa Lukeša, ktorý považuje symbiotické súžitie s parazitom za prospešné pre organizmus.

Reklama na piluly obsahujúce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: flickr.com)

Môžu merať viac ako šesť metrov a žiť vo vás niekoľko rokov!

Pásomnica je plochý článkovitý červ žijúci v črevách niektorých zvierat, ktorým sa dostane do tela napríklad prostredníctvom kontaminovanej vody. Najčastejšou nákazou u ľudí je konzumácia nedovareného mäsa (dokonca aj z rýb). Existuje šesť druhov pásomníc, ktorých hostiteľom sa stáva človek. Pásomnice môžu dorásť centimetrov, ale aj deväť metrov. Medzi príznaky prítomnosti pásomnice v črevách patrí nevoľnosť, hnačka, kŕče, hlad alebo strata chuti do jedla, únava, nedostatok minerálnych látok a vitamínov, ale aj chudnutie. Hoci niektorí ľudia sprievodnými príznakmi netrpia a prítomnosť pásomnice v tele si ani nevšimnú, pre iných môže znamenať ohrozenie života.

Pásomnica
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikimedia)

 

Vážne zdravotné riziká!

„Úbytok hmotnosti pri infekcii pásomnicou obvykle nebýva veľký a ak k nemu dôjde, je sprevádzaný aj deficitom ďalších nutričných látok – minerálov, stopových prvkov a vitamínov,“ upozorňuje lekárka zo zdravotného centra Mind&Body v Bratislave. „Infekcia pásomnicou môže vyvolať nevoľnosť alebo zápchu, ale aj oveľa závažnejšie problémy. Napríklad zápal črevnej steny - niekedy až s rizikom jej prederavenia alebo zápal slepého čreva. Cysty a larvy môžu prenikať aj do iných orgánov – napríklad do mozgu a spôsobiť tzv. mozgová cysticerkózu, ktorá môže viesť až k ohrozeniu života. Veľmi nepríjemným príznakom je vnímanie pohybujúcich sa článkov v konečníku,“ dodáva lekárka a hodnotí, že nejde o diétu, ale skôr o hazard so svojím zdravím. „Z môjho pohľadu je chudnutie cielenou infekciou parazitom nápad hodný psychiatrického vyšetrenia,“ uzatvára Lenka Bachratá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu