Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Naučte sa pripravovať kávu ako Taliani

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: PR)

Omrzelo vás už piť doma iba instantnú či zalievanú kávu? Ristretto, cappuccino a ďalšie pravé kávové nápoje, ktoré pochádzajú z kolísky kávovej kultúry, z Talianska, si môžete pripraviť jednoducho aj vo svojej kuchyni či kancelárii. Prinášame vám prehľad, ako na to.

Espresso

Politik Charles Maurice de Talleyrand z 18. storočia sa raz vyjadril, že espresso by malo byť čierne ako diabol, horúce ako peklo, čisté ako anjel a sladké ako láska. A najväčší „kávičkári“ na svete odvtedy nemôžu inak ako dať mu za pravdu. Na pravé espresso potrebujete hlavne dve veci – dobrú kávu a kvalitný kávovar. „Ideálne espresso sa pripravuje zo 45 ml vody a vždy sa servíruje do predhriatej šálky a s malým pohárom čistej neperlivej vody,“ hovorí dodávateľ prémiových plnoautomatických kávovarov JURA, Ing. Ondrej Zsilinszky.

Naučte sa pripravovať kávu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Ristretto

Ak si chcete objednať alebo pripraviť silnú kávu, zabudnite na výraz picollo. Vysoko koncentrované espresso sa v Taliansku a tiež v celom svete znalcov kávy nazýva ristretto. „Ristretto je najaromatickejší nápoj pripravený z kávy. Vzniká zo štandardnej dávky pomletej kávy ako pri espresse ale s menším pomerom vody. Pri zadaní tejto voľby na kávovare by malo kávou pretiecť optimálne iba 25 ml horúcej vody,“ vysvetľuje Ing. Ondrej Zsilinszky

Espresso doppio

Ak vás priatelia poprosia o veľké espresso, pripravíte ho úplne jednoducho. Použite dvojitú dávku kávy a dvojitú dávku vody, teda 90 ml. Ak máte kvalitný automatický kávovar, aj túto voľbu si môžete zvoliť jednoduchým stlačením tlačidla. Nezabudnite však na väčšiu šálku na kávu, ktorú je tiež vhodné pred podávaním nahriať na ideálnu teplotu 55°C.

Espresso macchiato

Krkolomné slovo na prečítanie sa vyslovuje jednoducho ako „makiáto“. A aj jeho prípravu zvládnete úplne hravo. Tento nápoj sa podáva ako kombinácia espressa a tenkej vrstvy mliečnej peny na povrchu. „Na espresso sa odporúča použiť menej vody - 40 ml. Optimálna dávka mliečnej peny, ktorú si pripravíte pomocou príslušenstva ku kávovaru – zariadenia na napenenie mlieka - je jedna polievková lyžica,“ odporúča odborník na prípravu kávy Ing. Zsilinszky.     

Cappuccino

Aj názov tohto nápoja má pôvod v taliančine. Je odvodený od názvu mníchov z rádu kapucínov. Správnym naliatím mliečnej peny na povrch kávy by totiž mala táto „čiapka“ z mlieka získať hnedý nádych, tak ako kapucne mníchov. Cappuccino sa pripravuje v pomere tretina espressa (s objemom 50 ml), tretina horúceho mlieka a tretina mliečnej peny.

Naučte sa pripravovať kávu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Latte macchiato

Kávu s veľkým pomerom mlieka vo vysokých sklenených pohároch určite poznáte, ak neholdujete typicky horkej chuti espressa. Pripravuje sa z 55 ml espressa a veľa mlieka, ktoré tvorí až tri štvrtiny objemu nápoja. „Aj latte macchiato sa dá pripraviť pomocou automatického kávovaru a jeho príslušenstva na mlieko úplne jednoducho, jedným stlačením tlačidla. V sklenenom pohári sa vám vytvoria tri vrstvy. Na spodku sa usadí horúce mlieko, v strede espresso a na vrchu nápoja ostane bohatá mliečna pena,“ dokončuje dodávateľ plnoautomatických kávovarov JURA, Ing. Ondrej Zsilinszky.     

 

Nechajte sa inšpirovať znalcami kávy aj vy a navštívte novootvorenú predajňu JURA Store v BBC1 na Prievozskej ul. v Bratislave. Výrobca prémiových kávovarov švajčiarskej značky ponúka v prvej prevádzke svojho druhu na Slovensku najširší sortiment plnoautomatických kávovarov JURA ako aj ich príslušenstva.

 

Ak patríte medzi milovníkov kávy, na jednom mieste si tu môžete nechať poradiť odborníkmi, ktorý z typov kávovarov sa vám bude najviac hodiť. Či už sa rozhodnete zaobstarať si kávovar domov alebo do kancelárie, s každým z ponúkaných kávovarov budete môcť odteraz pripravovať rôzne druhy kávových nápojov úplne jednoducho, ekonomicky a tou najlepšou technológiou.

 

V predajni JURA Store si môžete kávovary aj vyskúšať. Budete prekvapení, aká ľahká je ich obsluha. Stačí jednoducho stlačiť tlačidlo a kvalitné espresso či ristretto je hotové. Vďaka ponúkanému príslušenstvu ku kávovaru nie je o nič náročnejšia ani príprava cappuccina, latte macchiata či ďalších kávových nápojov. A aby ste sa sami presvedčili, ako vami  obľúbená šálka kávy pripravená švajčiarskymi kávovarmi JURA chutí, pracovníci JURA Store vás ňou radi ponúknu.

 

O príprave kvalitnej kávy vám viac prezradí aj stránka www.jurastore.sk.

Naučte sa pripravovať kávu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu