Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Neviete, čo doma navariť? Je tu Babičkina kuchárka nad zlato

Obal knihy Babičkina kuchárka nad zlato Zobraziť galériu (5)
Obal knihy Babičkina kuchárka nad zlato (Zdroj: ipark)

Ak si najbližšie položíte otázku: „Čo mám dnes chuť navariť sebe a svojim blízkym?“, neváhajte a siahnite po kuchárskej knihe Babičkina kuchárka nad zlato. Garantujeme vám, že v nej nájdete viac ako dosť skvelých a zároveň praktických nápadov.

„Prísne vzaté – je len jeden druh kníh, ktoré zväčšujú šťastie na zemi: kuchárske knihy,“ povedal svojho času Joseph Conrad. Babičkina kuchárka nad zlato je plnofarebná vyše 600-stranová kniha, ktorá zaútočí na vaše chuťové poháriky bez toho, aby ste museli vybieliť peňaženku.

Kedysi, v dobách minulých, poznali naše babičky tajomstvá lacnej, ale zato nesmierne chutnej domácej kuchyne. V tejto knihe nájdete neskutočné množstvo receptov – mäsové, omáčky, prílohy, zeleninové a múčne jedlá. Nechýbajú ryby, šaláty a kompóty, paštéty a nátierky, dezerty i polievky.


Nájdete tu jedlá jednoduché, každodenné, ale aj tie náročnejšie, ktoré sú skôr vhodné na slávnostné príležitosti. Po stranách je priestor na vaše poznámky a približne na každej druhej strane farebný obrázok konkrétneho receptu.

S trochou lásky bude výsledok vášho snaženia určite stáť za to. Ak sa navyše spoľahnete aj na kvalitné suroviny a prísady, poďakuje sa vám aj vaše telo. A keďže sa hovorí, že každá dobrá rada je nad zlato, pár sme vám ich v podobe tipov primiešali aj do tejto kuchárskej knihy.

Tvrdý syr nesplesnivie, ak ho dáte pod sklenenú pokrievku s niekoľkými kockami cukru, prípadne s kúskom jablka.

Matné zájdené sklenené poháre a misy vložte na pol hodiny do vlažnej vody s kypriacim práškom do pečiva. Potom ich opláchnite v teplej vode a vyleštite.

Vyskúšajte jednoduchý recept z novej knihy Babičkina kuchárka nad zlato.

Bešamel
Suroviny: 60 g masla, 70 g hladkej múky, 20 g cibule, trošku tymianu, ¼ muškátového orieška, 65 ml šťavy z teľacej pečene, 750 ml mlieka, soľ, 30 g masla na pokvapkanie.
Postup: V rajničke roztopte maslo, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a chvíľu poduste. Prisypte múku a za stáleho miešania urobte svetlú zápražku. Postupne podlievajte mliekom, pridajte soľ, tymian, nastrúhaný muškátový oriešok, šťavu z pečene a za stáleho miešania varte asi 20 minút.
Hotovú omáčku preceďte cez jemné sitko, povrch pokvapkajte roztopeným maslom a nechajte vychladnúť.

Bravčové s hubami
Suroviny: 350 g bravčového stehna, 2 lyžice masla, 2 lyžice oleja, múku na obaľovanie, 1 strúčik cesnaku, 1 viazaničku petržlenovej vňate, 300 g dubákov (alebo šampiňónov), 1 citrón, soľ, biele korenie, vývar.
Postup: Hríby nakrájajte a mäso naklepte. Na panvici zohrejte polovičku masla s olejom, pridajte mäso obalené v múke, soľ, biele korenie a opražte. V ďalšom hrnci uduste hríby so zvyškom masla a oleja s cesnakom. Pridajte soľ a ku koncu petržlenovú vňať. Podľa potreby pridajte k mäsu hovädzí vývar. Mäso podávajte pokryté hríbmi.

Biskupský chlebíček
Suroviny: 150 g hladkej múky, 120 g margarínu, 150 g práškového cukru, 4 žĺtky, tuhý sneh zo 4 bielkov, ½ kypriaceho prášku do pečiva.
Na plnku: 100 g posekanej čokolády na varenie, 100 g hrozienok, šálku sekaných orechov.
Postup: Všetky suroviny zmiešajte, nakoniec vmiešajte posekanú čokoládu, hrozienka a orechy. Dajte do vymastenej a múkou vysypanej truhličkovej formy a pomaly pečte.
Vychladnutý chlebíček môžete posypať cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.

Dobrá rada: Ak sa vám čokoláda pri roztápaní zrazila, stíšte plameň, pridajte troška oleja a miešajte dovtedy, kým nie je opäť hladká.

Želáme príjemné, chutné a lacné varenie.

Kniha Babičkina kuchárka nad zlato sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu