Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Harry Potter manipuluje detské mysle: Vedci odhalili jeho skrytý vplyv!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM/LONDÝN - Vedci odhalili, ako vplýva úspech knižnej a filmovej série Harryho Pottera na jeho fanúšikov. Podľa odborného magazínu Žurnál aplikovanej sociálnej psychológie čítaním príbehov čarodejníckeho učňa sa zmenilo vnímanie mladých ľudí. Omnoho pozitívnejšie sa stavajú najmä k stigmatizovaným skupinám, ako sú prisťahovalci, homosexuáli či utečenci.

Ako dôkaz slúžia tri štúdie. Prvej sa zúčastnilo 34 piatakov z Talianska, ktorí boli sledovaní po dobu šesť týždňov. Na začiatku vypĺňali dotazník, ktorý sa týkal imigrantov. Potom ich výskumníci rozdelili na dve skupiny, pričom jedna z nich bola kontrolná a druhá čítala vybrané pasáže z pútavého príbehu o hrdinstvách mladého Harryho. Ako sa ukázalo, táto skupina po testovaní ukázala „zlepšenie postojov voči imigrantom“ v prípade, že sa identifikovali s hlavnou postavou.

Ďalší pokus robili Taliani so 117 stredoškolákmi. Zo záverov vyplynulo, že všetci, ktorí sa emocionálne naviazali na postavu Harryho, pozitívnejšie vnímali predstaviteľov LGBT, čiže homosexuálov.

J.K. Rowling
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Tretí výskum skúmal vysokoškolských študentov z Británie. V tejto skupine sa predchádzajúce výsledky nepotvrdili, ale tí, ktorí sa menej stotožňovali so zápornou postavou Voldemortom, ukázali „zlepšenie postojov voči utečencom“.

Vo všetkých troch štúdiách výskumníci potvrdili, že sa zlepšuje schopnosť čitateľov prevziať perspektívu marginalizovaných skupín. Tvrdia, že malé deti sú s pomocou učiteľa schopné pochopiť, že Harryho podpora muklov (ľudí bez čarodejníckej moci) bola myslená ako alegória k fanatizmu v reálnom živote spoločnosti.

Harry Potter manipuluje detské
Zobraziť galériu (3)

Najdôležitejším faktom však je, že odovzdávanie posolstva tolerancie cez literatúru skutočne funguje. Potterova cesta životom by sa mohla jedného dňa stať súčasťou projektov, ktorých cieľom je naučiť deti tolerancii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu