Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NASA rieši záhadu: Slnko nečakane stíchlo, vedci vôbec netušia, čo sa deje!

Slnko sa z ničoho nič upokojilo Zobraziť galériu (2)
Slnko sa z ničoho nič upokojilo (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA - Naše Slnko stíchlo! Snímka NASA odhaľuje, že na tejto hviezde nie sú žiadne škvrny, čo je nanajvýš zaujímavé. Nachádzame sa totiž v cykle, kedy by malo byť búrlivé a vykazovať silnú aktivitu. Vedci netušia, o čo ide.

Namiesto toho je úplne pokojné a po škvrnách niet ani stopy. Vedci sa tomu tiež čudujú. „Je to divné, ale nie zas až tak veľmi,“ povedal odborník a solárny fyzik Tony Phillips. Zaujímavý fakt zverejnil na svojej stránke.

„V cykle solárneho maxima, aby nebolo vidieť na Slnku žiadnu škvrnu, je veľmi čudné. No vyzerá to tak, že v súčasnosti zažívame jedno z najslabších solárnych maxím,“ dodáva.

Naľavo - 6. júl, napravo - 16. júl

Prvý snímok je zo začiatku júla. Druhý o desať dní neskôr.
Zobraziť galériu (2)
Prvý snímok je zo začiatku júla. Druhý o desať dní neskôr.  (Zdroj: archív)

A čo to znamená pre našu Zem? Vedci netušia. „Podčiarkuje to, že solárni vedci naozaj nevedia, čo sa deje na Slnku. Svedčí to o tom, že len ťažko môžeme predpovedať, čo na nás Slnko chystá.“

Škvrny na Slnku vypovedajú o jeho aktivite. Kde sa nachádzajú, tam vznikajú silné slnečné erupcie. Z nich sa uvoľňuje veľké množstvo výbušnej energie. Vedci sledujú Slnko po dobu päťdesiatich rokov. Ťažko vysvetľujú tento jav, pretože slnečné lúče z tejto hviezdy dopadajú približne 4 a pol miliardy rokov. Za tú dobu sa toho mohlo odohrať skutočne veľa. Astronómovia teda ťažko mohli zachytiť podobnú situáciu.

Podobná situácia však nastala. Presne pred tromi rokmi nachvíľu Slnko „stíchlo“ a nevykázalo žiadne škvrny. Odborníkom sa doteraz nepodarilo rozlúštiť, prečo. Môžeme sa len nechať prekvapiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu