Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výskum za všetky prachy: Čuchať vlastné vetry je zdravé, čím väčší smrad, tým lepšie!

Stefanie Scott zvádzala boj s vetrom pod šatami, počas ktorého jej vykukla sťahujúca bielizeň.
Stefanie Scott zvádzala boj s vetrom pod šatami, počas ktorého jej vykukla sťahujúca bielizeň. (Zdroj: profimedia.sk)

EXETER – V Británii je asi v poslednom období nezvyčajne horúco a vedcom z toho šibe. Zverejnili totiž výskum, podľa ktorého by sme si mali „privoňať“ ku každému výsledku plynatosti, ktorý vypustíme. Vraj je to výborné ako prevencia život ohrozujúcich ochorení.

Podľa starého príslovia „kto grgá a prdí, zdravie si tvrdí“. Zrejme o ňom počul aj niektorý z britských vedcov, keď bol na Slovensku na bujarej rozlúčke so slobodou, a rozhodol sa ho s kolegami vedecky podložiť. A výsledok? Vetry vraj skutočne prospievajú zdraviu. Čím smradľavejšie, tým lepšie.

Tvrdia to vedci z University of Exeter. Vetry totiž obsahujú sírovodík, ktorý podľa nich prospieva mitochondriám. Tie sú mimoriadne dôležitou súčasťou buniek v našich telách a dá sa teda predpokladať, že keď sa vďaka sírovodíku darí mitochondriám, má z toho úžitok celé telo. Vedecký tím dokonca tvrdí, že táto metóda je vhodná ako prevencia pred život ohrozujúcimi chorobami ako cukrovka, demencia, či srdcovo-cievnymi ochoreniami, ktoré neraz končia smrťou. „Aj keď je sírovodík známy skôr než odpudzujúci plyn z pokazených vajec, v budúcnosti môže zásadne ovplyvniť spôsob liečby mnohých chorôb,“ hlása doktor Mark Wood.

Otázne však je, ako chcú výskumníci svoje výsledky aplikovať v praxi. Viete si predstaviť intenzívnu liečebnú metódu, pri ktorej by vám lekár kázal vstúpiť do miestnosti, kde predtým intenzívne púšťalo vetry 10 pacientov trpiacich nadmernou plynatosťou?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu